Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már nem Orbán Viktor a kormány egyik legrosszabbul fizetett tagja


Orbán Viktor miniszterelnök leendő minisztereivel a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én
Orbán Viktor miniszterelnök leendő minisztereivel a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én

A parlament hétfőn sürgősséggel tárgyalta, kedden pedig 133 igen és 51 nem szavazattal el is fogadta a javaslatcsomagot, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter terjesztett elő. Elfogadásával arról is határozott a parlament, hogy ezentúl Orbán Viktor dönt a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok fizetéséről.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a javaslatcsomag elfogadása előtt – a hivatalos adatok alapján – Orbán Viktor volt a kormány egyik legrosszabbul kereső tagja, mert míg a miniszterek többségének fizetése kétmillió forint környékén van havonta, addig Orbán Viktor hivatalosan másfél millió forintot kapott. Jár neki ezen felül 1,3 millió forint képviselői alapilletmény, a Fidesz elnöki posztjának betöltéséért viszont nem kap juttatást.

Most, hogy a parlament elfogadta a Gulyás Gergely által előterjesztett, 61 oldalas javaslatcsomagot, a jövőben a kormányfő havi illetménye megegyezik a házelnök tiszteletdíjának összegével. Kövér László jelenleg 3,5 milliót forintot keres havonta, így a képviselői juttatással együtt Orbán Viktor havi jövedelme 4,8 millió forintra emelkedik.

Orbán Viktor határoz a fizetésekről

Korábban a kormánytagok, államtitkárok, kormánybiztosok fizetését úgy határozták meg, hogy az nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. A javaslatcsomag elfogadásával azonban arról is döntött a parlament, hogy a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszterelnöki megbízottak fizetéséről ezentúl személyesen Orbán Viktor dönt. A miniszterek esetében egyébként már négy éve van lehetősége a kormányfőnek arra, hogy a törvényben meghatározott fizetésük helyett más összeget állapítson meg. Alapesetben a miniszteri fizetés eddig bruttó 1 millió 296 ezer forint volt, ehhez jött bruttó 1 millió 979 ezer forint személyi illetmény.

A Magyar Közlöny 2022. évi 87. száma szerint az ötödik Orbán-kormányban tizenegy minisztériumban ötvenhét államtitkár dolgozik, a május 27-én megjelent Magyar Közlönyből pedig az derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tizenhat kormánybiztost nevezett ki.

Eddig, mint arról a 24.hu ír, az államtitkárok, kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak bruttó 1 millió 750 ezer forintot (a képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok 1,3 millió forintot) kaptak havonta.

Kvíz: Ki miért felel az ötödik Orbán-kormányban?

Kvíz: Ki miért felel az ötödik Orbán-kormányban?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG