Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eljárás indult több személy, köztük a Szabad Európa munkatársa ellen Belaruszban


A belarusz vezető Minszkben 2023. október 23-án
A belarusz vezető Minszkben 2023. október 23-án

A hatóságok húsz emberrel, közöttük a Szabad Európa munkatársával, Jurij Drakahruszttal szemben indítottak „különleges vizsgálatot” a független belarusz sajtónak adott nyilatkozataik miatt.

A Nyomozó Bizottság tájékoztatása szerint a külföldön élő személyeket egyebek mellett azzal vádolják, hogy összeesküvést szőttek a hatalom átvételére és szélsőséges eszméket terjesztettek.

Az érintettek többsége független politikai szakértő, szociológus vagy közgazdász. A listán megtalálható a Litvániába menekült belarusz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja több munkatársa is.

A vádak szerint mindannyian olyan pusztító tevékenységek kitervelésében és megvalósításában vettek részt, amelyek célja a belarusz nemzetbiztonság aláásása, illetve ellenségeskedést és viszályt szítottak a társadalmon belül.

Ehhez kapcsolódóan: Leszámolás: népszerű belarusz rockzenészeket küldtek börtönbe

„Nincsen különösebb logika a lista mögött, pusztán annyi embert vettek fel a jegyzékbe, amennyit csak tudtak, hogy a lehető legtöbb embert megfélemlítsék” – jelentette ki Cihanouszkaja sajtótitkára, Hanna Kraszulina, aki maga is az eljárás alá vontak között van.

Belaruszban a 2020-as elcsalt elnökválasztás után hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot immár 1994 óta vaskézzel vezető Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még ma is rács mögött vannak, és azóta minden korábbinál szigorúbb a hatósági fellépés minden másként gondolkodóval szemben.

A Vjaszna emberi jogi központ a napokban azt közölte, hogy a belarusz hatóságok több mint hetven főt vettek őrizetbe a közelmúltban, ami jelzi, hogy még mindig tart a más véleményen lévők üldöztetése.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter újra Minszkben: ismét a békét hangsúlyozta az autokrata vezetők társaságában a külügyminiszter

Egyeseket a kihallgatásukat követően szabadon bocsátottak, mások fogságban maradtak. Volt olyan is, hogy egy egész családot állítottak elő. Az érintettek között volt politikai foglyok is voltak, illetve rácsok mögött lévő személyek rokonai.

Az országban a Vjaszna adatai szerint jelenleg 1415 politikai fogoly van.

Az utóbbi három évben becslések szerint mintegy két-háromszázezer ember hagyhatta el a volt szovjet tagköztársaságot.

XS
SM
MD
LG