Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli túszok közül 20-an gyerekek; tovább húzódik a segélyek indítása Gázába


Kiderült: minden tizedik Gázába hurcolt izraeli túsz gyerek. Közben még mindig dolgoznak Egyiptom és a Gázai övezet határán a bombakárok helyreállításán a segélyszállítás megkezdése érdekében.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy összesen 20, 18 év alatti gyerek van a Gázában a Hamász október 7-i izraeli ámokfutása után fogva tartott 200 túsz között. Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint 10 és 20 között van a 60 év felettiek száma, és a túszok többsége életben van.

Közben még mindig nem indult el a Gázai övezetbe az az első húsz segélyszállító teherautó, amelyről az Egyesült Államok állapodott meg Egyiptommal. A tervek szerint ma kellett volna átlépniük a határt, ám az utak még nem járhatók a rafahi átkelő közelében, és a gázai oldalon javítják az épületet is.

Antonio Gutteres ENSZ-főtitkár felkereste a határátkelőt, és azt mondta: arra számít, hogy az első segélyszállítmány szombaton érkezik meg Gázába.

Ehhez kapcsolódóan: Egyiptom az utakat javítja a gázai átkelőnél a segélyszállításhoz

A Gázai övezet továbbra is ostrom alatt áll, Izrael gátolja a víz-, áram-, élelmiszer- és üzemanyag-ellátást. Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége szerint a terület most „a pokol egyik bugyra”, és fogy az idő arra, hogy a kétségbeesett civilek segítséget kapjanak. Palesztin tisztviselők szerint több mint 4000 embert öltek meg Gázában azóta, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt, és több mint 1400 embert gyilkolt meg.

Csütörtökön találat ért egy gázai ortodox keresztény templomot, ahol az egyházi hatóságok szerint több száz embert szállásoltak el. Izrael azt állítja, hogy repülőgépei egy közeli Hamász bázist vettek célba, amelyről rakétákat lőttek a területére, és kivizsgálja az incidenst.

Csütörtöki televíziós beszédében Joe Biden amerikai elnök azt mondta: több milliárd dolláros katonai finanszírozást fog kérni a kongresszustól Izrael és Ukrajna számára, és sürgette az izraeli vezetőket: kerüljék el, hogy „elvakítsa őket a düh”, miközben szárazföldi offenzívát terveznek Gázában.

Ehhez kapcsolódóan: Sunak Netanjáhúnak: Azt akarjuk, hogy győzzenek

Rishi Sunak, aki csütörtökön Jeruzsálemben azt ígérte, hogy London kiáll Izrael mellett, Rijádba utazott tovább, és sürgette Szaúd-Arábiát, hogy támogassa a stabilitást. A brit kormányfő részt vesz a térség vezetőinek kairói megbeszélésén is, amelyet azért hívtak össze, mert egyre nő a félelem, hogy a konfliktus továbbterjedhet.

Készült a BBC tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG