Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megdöbbentőek a hétvégi járványadatok, 21 ezernél is több az új fertőzött


Feliratok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltópont előtt Miskolcon 2021. augusztus 28-án. MTI/Vajda János, Miskolc, 2021. augusztus 28.
Feliratok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltópont előtt Miskolcon 2021. augusztus 28-án. MTI/Vajda János, Miskolc, 2021. augusztus 28.

A szokásosnál mintegy másfél órával később közölte a kormányzati járványportál a hétvégi járványadatokat, amelyek a korábbi hetekhez képest jelentősen növekedtek. Ausztriában az oltatlanok után az oltottakra is szigorítás vár. Bécsben beoltathatják a szülők az 5-11 éves gyermekeket, noha ezt az Európai Gyógyszerügynökség hivatalosan még nem engedélyezte.

Magyarországon az elmúlt három napban 21.060 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 960.844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 304 beteg, velük az elhunytak száma 32.171 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma pedig 102.898 főre emelkedett. 5286 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen.

Életbe lépett az oltatlanok kijárási tilalma, de lehet, hogy ez csak a kezdet

Ausztriában több millió oltatlan november 15-től csak nyomós indokkal, munkába járás vagy bevásárlás miatt, hagyhatja el otthonát. A rájuk vonatkozó zárlat egyelőre tíz napig marad érvényben.

Csak beoltottak vagy gyógyultak mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, illetve látogathatnak olyan mozikat vagy színházakat, ahol 25 főnél többen gyűlnek össze.

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter további szigorításokat akar a koronavírus-járvány megfékezésére, egyebek között éjszakai kijárási tilalmat tervez bevezetni a beoltottak számára is. A miniszter vasárnap este az ORF közszolgálati rádióban arról beszélt, hogy beoltottak számára is lesz éjszakai kijárási tilalom. Mint mondta, ez része az intézkedéscsomagnak, amely a kormány asztalán van. A szakemberek által pénteken előterjesztett intézkedéscsomag ezen felül javasolja az FFP2-es kategóriájú szájmaszkok viselését a zárt nyilvános terekben, illetve a PCR-tesztek elvégzését a beoltottak számára is.

Mint mondta, mindezt a kormány szerdáig megvitatja a tartományok vezetőivel. Az egészségügyi dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettség törvényi alapjait szintén előkészítik. A miniszter ugyanakkor nem támogatta a tanárokra vonatkozó oltási kötelezettséget. Az osztrák fővárosban egyébként november 15-től kérhetik a szülők az 5 és 11 év közötti gyerekek oltását, noha azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte hivatalosan.

Ausztriában az utóbbi hetekben szinte minden nap újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton 13 ezer új esetet diagnosztizáltak. A kórházak intenzív osztályain drámai a helyzet.

Ausztriában a lakosság 65 százaléka van beoltva a koronavírus ellen. Eredetileg a kormány akkor készült zárlatot bevezetni, ha az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 600-at. Ez a szám jelenleg 433, de a vírus olyan gyors terjedése miatt a hatóságok nem akartak tovább várni.

Izraelben oltják a gyerekeket

Az 5 és 11 év közötti gyerekek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást, az oltási kampány kezdetének időpontját napokon belül kihirdetik - jelentette be vasárnap az izraeli egészségügyi minisztérium. Az ország 9,4 milliós lakosából 1,2 millió 5 és 11 év közötti gyermek.

Az ország egészségügyi vezetői azt követően hagyták jóvá a 12 év alatti gyerekek beoltásának tervét, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) is engedélyezte a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájának beadását az 5 és 11 év közöttieknek. A gyártó szerint az oltóanyag 90,7 százalékos hatásossággal működik a korcsoportban. Az Egyesült Államokon kívül még Kínában, az Egyesült Arab Emírségekben és Kambodzsában kezdték el beoltani ezt a korosztályt koronavírus ellen.

Készült az MTI felhasználásával.
XS
SM
MD
LG