Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megérkeztek az első orosz csapatok Hegyi-Karabahba


Azerbajdzsán és Örményország orosz közvetítéssel kötött tűzszünetet írt alá Hegyi-Karabahban.
Azerbajdzsán és Örményország orosz közvetítéssel kötött tűzszünetet írt alá Hegyi-Karabahban.

Egy nemrég aláírt egyezmény értelmében az orosz hadsereg fogja felügyelni a vitatott területet, ahol az elmúlt nyolc hétben ismét véres harcok robbantak ki az örmények és az azeriek között. Közben Örményországban a miniszterelnök lemondását követeli az ellenzék.

Több ezer tiltakozó gyűlt össze az örmény fővárosban, a demonstrációt az váltotta ki, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök aláírta a hegyi-karabahi harcok beszüntetéséről szóló megállapodást Azerbajdzsánnal.

Az utcai gyülekezéseket tiltó statárium ellenére a tiltakozók Jereván főterére vonultak, és a miniszterelnök lemondását követelték, akit „árulónak” neveztek. Kisebb dulakodás tört ki, amikor a rendőrség megpróbálta elejét venni a tiltakozásnak. Több embert őrizetbe vettek, köztük Gagik Carukjánt, az ellenzéki Virágzó Örményország Párt fejét.

Videón, ahogy tüntetők törnek be az örmény parlamentbe
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

Elégedetlenek az alkuval

A tiltakozók később a parlamenthez vonultak, ahol Pasinján-ellenes jelszavakat skandáltak. A kormány arra figyelmeztette az ellenzéket, hogy tartózkodjanak a „puccstól”. A kaukázusi országban egyre nő a feszültség, amióta a miniszterelnök aláírta a karabahi örmények és az azeri erők közötti harcok lezárását kimondó orosz hátterű egyezményt.

Azután született háromoldalú megállapodás Örményország, Azerbajdzsán és Oroszország között a harcok beszüntetéséről, hogy az azeri erők komoly hadi sikereket értek el az évtizedek óta tartó hegyi-karabahi konfliktus legújabb, hathetes epizódjában.

Az egyezmény értelmében Azerbajdzsán megtarthatja azokat a területeket, amelyeket sikerrel elfoglalt a harcok során, valamint az örmény erőknek Hegyi-Karabahon kívül is át kell engednie egyes térségeket, az orosz hadsereg pedig békefenntartó erőkkel vonul be a régióba.

Az orosz hadsereg fogja felügyelni a térséget

Az elmúlt napokban több mint 400 orosz katona, nyolc helikopter, és egyéb katonai felszerelések is megérkeztek a konfliktuszónába. Az orosz hadsereg egy ötéves rendfenntartó misszióra érkezik a régióba, de ez az időtartam meghosszabbítható.

Az orosz hadsereg megkezdte a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő folyosó biztosítását. A tervek szerint kétezer orosz katona és 90 páncélozott csapatszállító fogja az orosz kontingenst alkotni.

Az egyezményt azután írták alá, hogy Azerbajdzsán komoly hadi sikereket ért el, elfoglalták a térség egyik legnagyobb városát, Susit, és egyes értesülések szerint már a helyi örménység által fővárosnak tartott Sztepanakert felé közeledtek.

Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsán része, de a helyi örmények, akik a lakosság javát kiteszik, elutasítják az azeri fennhatóságot. A területnek Örményország támogatásával saját kormánya van, mióta az azeri erőket kiszorították onnan a 90-es évek elején.

XS
SM
MD
LG