Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Politikai válságot okozott Örményországban az orosz alku


A hegyi-karabahi háború befejezése ellen tiltakozó tüntetők megrohannak egy kormányépületet Jerevánban, 2020. november 10-én.
A hegyi-karabahi háború befejezése ellen tiltakozó tüntetők megrohannak egy kormányépületet Jerevánban, 2020. november 10-én.

Oroszország közvetítésével megegyeztek az örmények és az azeriek a harcok beszüntetéséről Hegyi-Karabahban. Az örmény anyaországban azonban sokan tiltakoznak az alku ellen, amely területeket enged át Azerbajdzsánnak.

Politikai válság alakult ki Örményországban, miután az ellenzéki pártok lemondásra szólították föl Nikol Pasiniján miniszterelnököt. Az éjszaka zavargások törtek ki az örmény fővárosban a hegyi-karabahi konfliktus lezárását célzó orosz egyezmény miatt, így az alku jövője is kérdéses.

Megrohanták a kormányzati negyedet

Kaotikus jelenetek játszódtak le Jerevánban, november 10-én hajnalban több száz ellenzéki rohanta meg a kormányzati negyedet és a parlamentet, irodákat rongáltak meg és ablakokat törtek be dühükben.

Ararat Mirzoján házelnök kórházba került, miután rátámadt a dühös tömeg, az esetet élesen elítélte a kormány. Az örmény elnök, Armen Szarkisziján november 10-én közleményt adott ki, amelyben azt írta, „politikai egyeztetésekbe” kezd, hogy visszaépítse a nemzet egységét, és „összehangolja a megoldásokat a nemzeti érdek védelmére”. Az elnök azt mondta, hogy ő is csak a sajtóból értesült a hegyi-karabahi alkuról.

„Sajnos velem nem konzultáltak vagy egyeztettek, mint a köztársaság elnökével, erről a dokumentumról, és nem vettem részt a tárgyalásokban” – mondta az elnök, aki szerint egy ilyen fontos dokumentum aláírása előtt, amely az egész nemzetet érinti, átfogó tárgyalásokra lett volna szükség.

Videón, ahogy tüntetők törnek be az örmény parlamentbe
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

Az ellenzék tiltakozik

Több ezer dühös tiltakozó gyűlt össze Jereván fővárosában, amikor Pasiniján miniszerelnök bejelentette, hogy aláírt az oroszokkal egy megállapodást az Azerbajdzsán és a karabahi örmények között hat hete folyó harcok lezárására.

17 ellenzéki párt közösen lemondásra szólította föl a miniszterelnököt, miután az Örményország által támogatott örmény erők egy sor vereséget szenvedtek el Azerbajdzsán ellen Hegyi-Karabahban. Az aláírók között van a legnagyobb ellenzéki párt, a volt kormánypárt, és az Örmény Forradalmi Föderáció is.

Pasiniján keményen nekiment az ellenzéknek

A miniszterelnök a reakciójában arra utalt, hogy szerinte az előző kormány korruptsága is szerepet játszott abban, hogy ilyen helyzet alakult ki.

„Fel kell készülnünk a bosszúra. Még nem számoltunk le rendesen a korrupt, oligarchikus bűnözőkkel, akik kirabolták ezt az országot, ellopták a katonák elől az élelmet és a fegyvereket” – mondta Pasiniján, aki 2018-ban egy tiltakozáshullám után került hatalomra, és reformokat, valamint korrupció elleni harcot ígért.

„Felszólítok minden méltóságteljes polgárt, hogy legyen kész, mivel lecsapunk a lázongókra és a főnökeikre, a korrupt Forradalmi Föderációra, a Republikánus Párt és a Virágzó Örményország Pártok tolvajaira, a Hajrenik Párt dezertőreire, akik otthagyták az állásaikat, és elmenekültek, dezertálásért kell majd, hogy feleljenek” – kelt ki a miniszterelnök az ellenzék ellen.

Kemény alkuba kényszerültek az örmények

Azután született háromoldalú megállapodás Örményország, Azerbajdzsán és Oroszország között a harcok beszüntetéséről, hogy az azeri erők komoly hadi sikereket értek el az évtizedek óta tartó hegyi-karabahi konfliktus legújabb, hathetes epizódjában.

Az egyezmény értelmében Azerbajdzsán megtarthatja azokat a területeket, amelyeket sikerrel elfoglalt a harcok során, valamint az örmény erőknek Hegyi-Karabahon kívül is át kell engednie egyes térségeket.

Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsán része, de a helyi örmények, akik a lakosság javát kiteszik, elutasítják az azeri fennhatóságot. A területnek Örményország támogatásával saját kormánya van, mióta az azeri erőket kiszorították onnan a 90-es évek elején.

XS
SM
MD
LG