Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megerősítették az új kirgiz miniszterelnök kinevezését


Szadir Dzsaparov (b) október 14-én egy parlamenti értekezleten vesz részt, hogy hivatalosan is elfogadják mint az ország miniszterelnökét
Szadir Dzsaparov (b) október 14-én egy parlamenti értekezleten vesz részt, hogy hivatalosan is elfogadják mint az ország miniszterelnökét

A rendezés felé tett fontos lépés a forrongó Kirgizisztánban, hogy a parlament igent mondott a kinevezésére. Az amerikai nagykövetség szerint ugyanakkor továbbra is a szervezett alvilág fenyegeti a kirgiz demokráciát.

A kirgiz parlament megerősítette Szadir Dzsaparov kinevezését a közép-ázsiai ország miniszterelnöki posztjára. A kinevezést az október 14-én a vitatott eredményű parlamenti választások nyomán kirobbant tüntetések és az előző kormány lemondása után hagyta jóvá a törvényhozás.

Dzsaparovot a lázongások idején szabadították ki a börtönből, ahol emberrablás miatt töltötte hosszú büntetését. A várakozások szerint közelebb viszi a közép-ázsiai országot az október 4-i választások után kirobbant válság rendezéséhez, hogy parlament megszavazta őt miniszterelnöknek.

A hivatalos választási eredmény szerint Szooronbaj Dzseenbekov eddigi elnök hívei nyerték a szavazást. Az eredményt azonban érvénytelenítették, miután az állítólagos szavazatvásárlás és más kihágások miatt feldühödött tüntetők kormányépületeket szálltak meg október 6-n.

Folytatódik a szükségállapot

Dzseenbekov elnök október 10-én még elutasította Dzsaparov kinevezését, azzal az indokkal, hogy a parlamentben nem volt meg a legitim döntéshez szükséges számú képviselő. A most megerősített új miniszterelnök máris több embert jelölt az új kabinetbe.

A 6,5 milliós lakosságú Kirgizisztánban jelenleg szükségállapot van érvényben. Ez azonban nem akadályozta meg Szadir Dzsaparov híveinek egy részét, hogy a gyülekezési tilalmat megsértve, a főváros, Biskek központjában követeljék az elnök lemondását és a parlament feloszlatását.

A biskeki amerikai nagykövetség október 13-án támogatásáról biztosította „Dzseenbekov elnököt, a politikai vezetőket, civilszervezeteket és jogi szakértőket abban a törekvésükben, hogy az ország visszatérjen az alkotmányos rendhez” és figyelmeztetett, hogy a szervezett bűnözés veszélyt jelent a kirgiz demokráciára.

Amerikai követség: Veszély a demokráciára az alvilág

„A demokratikus folyamat felé vezető úton az egyik akadály, hogy a szervezett bűnözői csoportok befolyásolni akarják a politikát és a választásokat” – állt a követség közleményében. Az anyag szerint „nyilvánvaló volt a szervezett bűnözői csoportok szerepe az október 4-i választást övező szavazatvásárlásban, az erőszakban és az október 9-én a biskeki Ala-Tú téren tapasztalt megfélemlítésben, valamint az október 10-i parlamenti ülésen előfordult rendellenességekben.”

Dzseenbekov elnök már korábban közölte: kész távozni a hatalomból, amint feláll egy új és legitim kormány.

XS
SM
MD
LG