Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megfosztották a bizottsági helyeitől a QAnon-szimpatizáns republikánust


Marjorie Taylor Greene egy georgiai kampányeseményen. Egyesült Államok. 2020. október 31.

Marjorie Taylor Greene-t szavazáson mentette fel az Egyesült Államok Képviselőháza a bizottságokban betöltött posztjaiból, mivel korábban a demokraták elleni erőszakra utaló kijelentéseket tett, és összeesküvés elméleteket terjesztett.

Az Egyesült Államok Képviselőházában megszavazták, hogy megfosztják az egyik republikánus képviselőt a bizottsági helyeitől, amiért a hivatalba lépése előtt többek között a demokraták ellen irányuló erőszakos cselekményeket támogató nyilatkozatokat tett.

11 republikánus is ellene szavazott

Marjorie Taylor Greene georgiai republikánus képviselő, Donald Trump volt amerikai elnök egyik szövetségese, elveszítette a Képviselőház költségvetési, és az oktatás- és munkaügyi bizottságában is a helyét.

Az erről döntő szavazáson 11 republikánus képviselő is beállt a demokrata többség mellé, így 230-199 arányban február 4-én megszavazta a Képviselőház a képviselő bizottsági helyeinek büntető jelleggel történő visszavonását.

Egy kampánykép miatt háborodtak fel a demokraták

A demokraták egy olyan szerkesztett kampányképre hivatkoztak, amelyen Greene egy gépkarabéllyal látható három demokrata képviselő – Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib és Ilhan Omar – mellett. A képen a felirat azt hirdeti, hogy Greene a három demokrata „legrosszabb rémálma”.

Steny Hoyer a Képviselőház demokrata frakcióvezetője azt mondta, hogy még nem látott példát rá, hogy egy képviselő ilyen „aljas és bántó kijelentéseket” tett volna és a politikai erőszakot támogatta volna.

Összeesküvés-elméleteket terjesztett

A 46 éves Greene a magáévá tette Donald Trump azon hamis kijelentéseit, hogy valójában a volt elnök nyerte meg a november 3-ai elnök választást, valamint az alaptalan QAnon-elméletet is támogatta, amely hamisan azt állítja, hogy Trump harcot vív egy globális sátánista pedofil emberkereskedő-hálózattal.

Ezeken felül Greene olyan kijelentéseket is tett, miszerint a halálos amerikai iskolai lövöldözéseket csak megrendezték, valamint, hogy a kaliforniai erdőtüzeteket egy űrlézer okozta. Greene azt is megkérdőjelezte, hogy tényleg becsapódott-e egy repülőgép a Pentagon épületébe a 2001-es terrortámadások alatt.

Szokatlan lépés

Az, hogy a Képviselőház döntött Greene eltávolításáról a bizottságokból, egy igen szokatlan lépés, mivel normális esetben a bizottságok maguk dönthetnek a tagjaikról. A bizottsági helyek fontos szerepet játszanak a törvényhozásban, és a tagok számára jól jönnek a sajtónyilvánosság és a donorok szerzésének szempontjából is.

A kizárt képviselő még megpróbálta menteni a helyzetet a szavazás előtt. „Ezek a múltbéli szavak nem képviselnek engem, nem képviselik a körzetemet, és nem képviselik az értékeimet” – mondta Greene, valamint visszautasította a QAnon-elméletet, elismerte az iskolai lövöldözéseket és a szeptember 11-ei terrortámadásokat.

A republikánusok szerint álszent döntés

A republikánusok szerint veszélyes precedenst teremt az, hogy egy képviselőt a hivatalba lépése előtt tett nyilatkozataiért büntetnek meg. Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánusok frakcióvezetője álszentnek nevezte a demokratákat, amiért azok nem tesznek hasonló lépéseket a saját képviselőik ellen. A McCarthy által említett képviselők között van Ilhan Omar is, aki Izrael-ellenes kijelentéseket tett, amikért később bocsánatot kért.

Készült a Reuters és a dpa tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG