Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Végsőkig túlterhelt európai kórházak


Egyre világosabb, hogy a koronavírus-járvány második hulláma sokkal súlyosabb, mint az első. A kontinens nagy részén korlátozások vannak, sok helyen teljesen túlterheltek a kórházak.

Már több mint 300 000 ember halt meg Európában koronavírus miatt, Oroszországtól Olaszországig szinte mindenhol rekordszámú fertőzést regisztrálnak. A kontinens nagy részén ismét változó szigorúságú lezárásokat kellett elrendelni a járvány miatt.

Az AFP hírügynökség adatai szerint Európa-szerte 300 688 a vírus okozta halálesetet rögzítettek. Az áldozatok kétharmada az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Oroszországban halt meg.

Az emelkedő esetszámok miatt a kontinens számos országában túlterheltek a kórházak, ami tovább emeli a halálozási rátát. Egészségügyi szakemberek szerint a járvány második hulláma sokkal súlyosabb, mint az első.

Lezárások Európa-szerte
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:00 0:00

Magyarországon dőlnek a tragikus rekordok

A péntek reggeli adatok után szombaton tovább romlott a járványhelyzet Magyarországon. A koronavírus-járvány kitörése óta pénteken fordult elő először, hogy 100 fölé emelkedett az egy nap alatt a Covid-19 miatt elhunytak száma.

Szombat reggelre tovább romlott a helyzet, a pénteki 103 után ugyanis 107 ember halálát jelentette a hivatalos kormányzati oldal. Tovább nőtt a friss fertőzöttek száma is, a pénteki 4709 után 5318-ra.

Német és francia válság

Németországban az egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy hamarosan 10 naponként megduplázódhat az intenzív ellátásra szoruló betegek száma. Ennek ellenére a német kórházak folyamatosan fogadják a Franciaországból átvett betegeket.

Franciaországban már 85 százalékban megteltek az intenzív osztályok férőhelyei covidos betegekkel. A vírus okozta betegség miatt mintegy 4000 ezer embert ápolnak intenzív osztályon, összesen közel 30 ezer ember szorul kórházi ellátásra.

A francia egészségügy vezetője, Jerome Salomon a héten azt mondta, minden negyedik, intenzív osztályra kerülő covidos beteg meghal.

Lengyelországban, ahol november 6-án 27 100 új fertőzést és 445 halálesetet regisztráltak, először kellett egy beteget a varsói népstadionban létrehozott ideiglenes kórházba szállítani.

Az oroszok nem szigorítottak

Oroszországban szintén egyre súlyosabb a helyzet, jelenleg világszerte itt diagnosztizálták a legtöbb fertőzést, 1,7 millió ember érintett.

A napi esetszám november 6-án 20 ezernél is magasabb volt, ezek közel egyharmadát Moszkvában regisztrálták.

Európa legtöbb országával ellentétben, Oroszországban a második hullám alatt nem rendeltek el kijárási tilalmat, vagy az üzletek bezárását. Az orosz hatóságok azt állítják, erre nincs szükség, mert az egészségügyi rendszer képes megbirkózni a fertőzésekkel.

Ezzel szemben a média több orosz régióból is túltelített kórházakról, gyógyszerhiányról és túlhajszolt egészségügyi dolgozókról számolt be.

Azerbajdzsánba az állami légitársaság közlése szerint nemrég 120 kubai orvos érkezett repülővel, hogy segítsék a vírus elleni küzdelmet.

Európa sok országában teljes a szigor

Az emelkedő esetszámok miatt, az egészségügyi rendszer összeomlásának megakadályozása érdekében számos európai országban kijárási tilalmat rendeltek el, bezáratták az éttermeket és szórakozóhelyeket, teljes vagy részleges lezárásokat rendeltek el az elmúlt hetekben.

Olaszországban egy nap alatt 38 000 koronavírusos esetet és 446 halálesetet regisztráltak. Az Észak-Olaszországban és Délen kijelölt „vörös zónákban” csak a létfontosságú üzletek nyithatnak ki, az itt élő mintegy 16 millió ember nem hagyhatja el a városát.

Romániában szintén országos, éjszakai kijárási tilalom van érvényben, és november 9-étől kezdve 30 napra be kell zárniuk az iskoláknak.

Görögországban október 7-én lép életbe az újabb, három hétig tartó karantén. Ez idő alatt csak a létfontosságú élelmiszereket és gyógyszert árusító boltok és a benzinkutak nyithatnak ki.

Amerikában is romlik a helyzet

A koronavírusos-fertőzések száma az Egyesült Államok nagy részén is emelkedik, már a harmadik napja dőlnek meg a napi fertőzésszám-rekordok, miközben a halálozások száma is meredeken emelkedik.

Az Egyesült Államokban november 6-án 127 000 új fertőzést regisztráltak, ami több mint kétszerese a pár hete jelentett számoknak. A napi halálozások száma mára 1200-ra emelkedett.

Az AFP, az AP, a dpa és a Reuters jelentései alapján.
XS
SM
MD
LG