Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem végzik el keddtől a halasztható műtéteket


Elrendelte a kormány a halasztható műtétek felfüggesztését. A rendelkezés keddtől lép életbe és azért van rá szükség, hogy a kórházak képesek legyenek ellátni a koronavírusos betegeket.

A rendeletet az Emberi Erőforrások Minisztériuma adta ki szombaton. Ennek érelmében keddtől felfüggesztik a halasztható műtéteket - ideértve az egynapos sebészetet is. A kijelölés nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre.

Kásler Miklós miniszter rendelete alapján kivételt jelentenek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett - áll az MTI által közzétett közleményben.

A miniszteri utasítás értelmében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani.

Romló magyar járványhelyzet

A péntek reggeli adatok után szombaton tovább romlott a járványhelyzet Magyarországon. A koronavírus-járvány kitörése óta pénteken fordult elő először, hogy 100 fölé emelkedett az egy nap alatt a Covid-19 miatt elhunytak száma.

Szombat reggelre tovább romlott a helyzet, a pénteki 103 után ugyanis 107 ember halálát jelentette a hivatalos kormányzati oldal. Tovább nőtt a friss fertőzöttek száma is, a pénteki 4709 után 5318-ra.

Végsőkig túlterheltek az európai kórházak

Már több mint 300 000 ember halt meg Európában koronavírus miatt, Oroszországtól Olaszországig szinte mindenhol rekordszámú fertőzést regisztrálnak. A kontinens nagy részén ismét változó szigorúságú lezárásokat kellett elrendelni a járvány miatt.

Az AFP hírügynökség adatai szerint Európa-szerte 300 688 a vírus okozta halálesetet rögzítettek. Az áldozatok kétharmada az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Oroszországban halt meg.

Az emelkedő esetszámok miatt a kontinens számos országában túlterheltek a kórházak, ami tovább emeli a halálozási rátát. Egészségügyi szakemberek szerint a járvány második hulláma sokkal súlyosabb, mint az első.

XS
SM
MD
LG