Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghosszabbították a Szabad Európa krími újságírójának letartóztatását


A kettős, orosz-ukrán állampolgárságú Vlagyiszlav Jeszipenkót őrizetbe veszik az FSZB ügynökei a Krím félszigeten 2021. március 16-án
A kettős, orosz-ukrán állampolgárságú Vlagyiszlav Jeszipenkót őrizetbe veszik az FSZB ügynökei a Krím félszigeten 2021. március 16-án

Hat hónappal meghosszabbította a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) újságírójának letartóztatását egy bíróság a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, de Oroszország által annektált Krím félszigeten.

A szimferopoli törvényszék zárt ajtók mögötti ülését követően, július 6-án meghozta döntését, amelynek értelmében a március óta őrizetben lévő Vlagyiszlav Jeszipenko decemberig rács mögött marad, amíg a tárgyalására vár. Az ügyben a következő meghallgatást július 15-re tűzték ki.

A férfi az ukrán RFE/RL egyik regionális hírportáljának, a Krym.Realiinek külsős munkatársa. A kettős, orosz-ukrán állampolgárságú Jeszipenkót az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolja, hogy információkat gyűjtött az ukrán hírszerzés számára.

Az ügynökség azt állítja, hogy a gyanúsított autójában „robbanószerkezethez hasonló tárgyat találtak”, és később „lőfegyver készítésével” is megvádolták.

Amennyiben bűnösnek találják az újságírót, akár hat év börtönbüntetéssel is sújthatják.

Ügyvédje tájékoztatása szerint Jeszipenko áprilisban arról számolt be a bíróság zárt meghallgatásán, hogy elektrosokkal kínozták, megverték, illetve megfenyegették, hogy megölik, amennyiben nem vallja magát bűnösnek kémkedés vádjában.

Újabb támadás a független sajtó ellen

Jamie Fly, az RFE/RL elnöke elítélte a letartóztatás meghosszabbítását, mondván, az a független sajtótermékeket célzó orosz kormányzati hadjárat legújabb állomása.

„Vlagyiszlav Jeszipenko nem bűnös semmi másban, csak abban, hogy újságíró. Megpróbálta megosztani az igazságot a külvilággal a krími helyzettel kapcsolatban, mielőtt őrizetbe vették és kínzásnak vetették alá fogvatartói” – írta közleményében.

„Az egyetlen jogszerű ítélet, amelyet meghozhat a bíró, hogy megállapítja Vlagyiszlav ártatlanságát, és azonnali hatállyal visszaengedi őt feleségéhez és lányához” – szögezte le.

A kijevi Majdan téren és a nyugat-ukrajnai Vinnicja városban is tüntetést szerveztek. A résztvevők, köztük Jeszpenko felesége, illetve emberi jogi aktivisták és újságírók a férfi szabadon bocsátást követelték.

Számos csoport, köztük az egyik ukrán újságíró-szervezet is felszólította támogatóit, hogy vegyenek részt a #FreeYesypenko online kampányban, valamint küldjenek levelet a bebörtönzött férfinak.

Bebörtönzött ukrán állampolgárok

A kijevi demonstráción felszólalt Oleh Szencov krími filmrendező-újságíró, aki terrorizmus vádjával öt éven át volt orosz rabságban. A fogolycsere keretében 2019 szeptemberében szabadult férfi kijelentette: fontos, hogy felhívják a figyelmet az orosz hatóságok által hamis vádakkal bebörtönzött ukrán állampolgárok ügyére.

Oroszország keményen fellép a másként gondolkodók ellen a Krímen, a fekete-tengeri félsziget 2014. márciusi bekebelezése óta számos eljárás indult újságírók, emberi jogi aktivisták ellen.

Több nemzetközi civil szervezet, köztük a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) és a Riporterek Határok Nélkül, valamint például Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Ned Price amerikai külügyi szóvivő is Jeszipenko azonnali szabadon bocsátást sürgette, miután szerintük nincs semmi bizonyíték a bűnösségére.

A Freedom House megjegyezte, hogy a férfi őrizetbe vétele csak egyetlen példa a Szabad Európa krími újságíróinak zaklatására.

XS
SM
MD
LG