Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkéselték a német szélsőjobboldal egyik képviselőjelöltjét


Rendőrök gyászolják előző héten halálra késelt kollégájukat Mannheimban
Rendőrök gyászolják előző héten halálra késelt kollégájukat Mannheimban

Kedd este megkéselték a délnyugati Mannheimban az Alternatíva Németországért (AfD) önkormányzatiképviselő-jelöltjét. Ugyanitt mindössze néhány nappal ezelőtt egy másik késes támadás is történt, amelybe egy rendőr belehalt.

A helyi sajtó jelentései szerint a meg nem nevezett politikus nem sokkal éjjel 11 óra előtt tetten ért az utcán egy plakátrongálót, akit megpróbált megakadályozni a tevékenységében, az illető erre késsel támadt rá.

A jelölt egyelőre könnyebb sebesülésekkel kórházban van. Az elkövetőt őrizetbe vették.

„Meg vagyunk döbbenve” – mondta az AfD helyi vezetője, Markus Frohnmaier.

Mannheimban előző pénteken egy 25 éves afgán kést rántott a piactéren tartott iszlámellenes rendezvényen, és megsebesített hat embert, köztük egy rendőrt, aki később belehalt a sérüléseibe.

Az AfD jelöltjével szembeni agresszió csupán a legutóbbi a német politikusokat érő támadások sorozatában. A jelek szerint fokozódó politikai erőszak sokakat aggodalommal tölt el.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb politikust támadtak meg Németországban

Májusban Franziska Giffey berlini gazdaság- és energiaügyért felelős szenátorra támadt rá egy férfi. Egy fővárosi könyvtárban hátulról megközelítette, és egy nehéz tárgyat tartalmazó táskával fejbe verte a szociáldemokrata politikust.

Körülbelül egy héttel korábban a Szociáldemokrata Párt államtitkárát, Matthias Eckét érte támadás. Az európai parlamenti választási kampányban részt vevő politikust meg is kellett műteni.

Nancy Faeser belügyminiszter tanácskozást hívott össze a támadások számának emelkedése miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Megkezdődik a tárgyalás a puccsra készülő német szélsőjobboldaliak ügyében

Mind a kormány-, mind az ellenzéki pártok arról számoltak be, hogy egyre gyakoribb a fizikai és verbális erőszak tagjaikkal és támogatóikkal szemben.

Ehhez kapcsolódóan: A német kémfőnök szerint Oroszország segíti a szélsőséges mozgalmak megerősödését

Erre volt példa az is, hogy év elején gazdák egy csoportja erőszakosan fellépve megakadályozta, hogy Robert Habeck gazdasági miniszter leszálljon a kompról, amikor hazafelé tartott az egyik északi-tengeri szigeten tett magánútjáról.

A német törvényhozás februári jelentése szerint tavaly összesen 2790 támadást jegyeztek fel választott tisztségviselőkkel szemben. A Zöldek képviselői magasan felülreprezentáltak az áldozatok között.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG