Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdték a kivonulást Kazahsztánból az orosz vezetésű csapatok


Itt még jöttek: az orosz védelmi minisztérium által publikált képen orosz harci jármű gördül le egy katonai szállítógép fedélzetéről Kazahsztánban 2022. január 6-án
Itt még jöttek: az orosz védelmi minisztérium által publikált képen orosz harci jármű gördül le egy katonai szállítógép fedélzetéről Kazahsztánban 2022. január 6-án

Az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) több mint kétezer katonája január 13-án megkezdte a kivonulást Kazahsztánból – közölte Oroszország.

A katonákat a helyzet stabilizálására hívták segítségül a közép-ázsiai országba, miután véres zavargások törtek ki az üzemanyagárak emelése miatt, és szemmel láthatóan patthelyzet alakult ki a Nurszultan Nazarbajev volt elnökhöz hű erőkkel.

„A kollektív békefenntartó erők (…) megkezdik a felszerelések és az eszközök előkészítését ahhoz, hogy az orosz légierő katonai szállító gépei fedélzetükre vehessék és visszavihessék őket az állandó bevetési pontokra” – áll a moszkvai védelmi minisztérium orosz hírügynökségeknek kiadott közleményében.

A KBSZSZ – Oroszország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország és Tádzsikisztán szövetsége – január 12-i nyilatkozata szerint a kivonás körülbelül tíz napot vesz igénybe.

A KBSZSZ csapatai a múlt héten érkeztek Kazahsztánba, miután Kaszim-Zsomart Tokajev elnök január 5-én rendkívüli állapotot hirdetett és katonai segítséget kért a tömbtől, amikor a tüntetések vérbe borultak és a biztonsági erők országszerte utcai összecsapásokba keveredtek a tömeggel.

Az erőszak halálos áldozatainak pontos száma továbbra sem tisztázott. Jóllehet a hivatalos jelentések szerint a halottak száma 164, Tokajev arról beszélt, hogy civilek és biztonságiak százai vesztették életüket és sérültek meg.

Tokajev azt állította, hogy külföldön kiképzett terroristák álltak a tiltakozások mögött, akik a kormányt próbálták megdönteni.

Belső hatalmi harc?

Elemzők szerint azonban úgy tűnik, hogy belső hatalmi harc folyik az elnök és Nazarbajev követői között. A volt elnök azután is hatalommal bírt az országban, hogy 2019-ben Tokajevet választatta meg utódjául.

A kormány menesztését követően Tokajev leváltotta a 81 éves Nazarbajevet a Nemzetbiztonsági Tanács éléről, ahonnét a régi vezető továbbra is jelentős befolyást gyakorolt az olajban gazdag közép-ázsiai országra.

Tokajev menesztette az ország Nemzetbiztonsági Bizottságának (KNB) vezetőjét, Nazarbajev régi szövetségesét, Karim Maszimovot is, akit aztán hazaárulás vádjával letartóztatták. A biztonsági erők több más tisztjét is őrizetbe vették.

Tokajev igyekezett megnyugtatni a polgárokat arról, hogy a gazdasági stabilitás érdekében tevékenykedik, és arra utasította a jegybankot és a pénzügyi szabályozási hivatalt, hogy biztosítsa a devizapiaci stabilitást, építse ki a bizalmat a helyi valuta, a tenge iránt.

Készült az AFP és a TASZSZ tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG