Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva ejtőernyősöket küldött Kazahsztánba a zavargások elfojtására


Ledöntött karácsonyfa egy kifosztott üzletben Almatiban 2021. január 6-án
Ledöntött karácsonyfa egy kifosztott üzletben Almatiban 2021. január 6-án

Oroszország ejtőernyősöket küldött Kazahsztánba egy nemzetközi békefenntartó erő keretében, hogy elfojtsa a halálos zavargásokat a közép-ázsiai országban – közölte csütörtökön a volt szovjet államok katonai szövetsége.

Korábban a kazah rendőrség arról számolt be, hogy az említett erők több tucat lázadót „megsemmisítettek” a legnagyobb városban, Almatiban, ahol az emelkedő üzemanyagárak miatt kitört nyugtalanság az 1991-es függetlenné válás óta látott legnagyobb tiltakozásba torkollott.

Kasszim-Zsomart Tokajev kazah elnök maga kérte az Oroszország, Örményország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán részvételével alakult katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) beavatkozását, miközben külföldön kiképzett „terroristabandákat” hibáztatott az erőszakos tüntetésekért.

Páncélosok és katonák Almati főterén

Csütörtök reggel több páncélozott szállítójármű és rengeteg katona vonult be Almati főterére, ahol harmadik napja több százan tüntetnek a kormány ellen – jelentették a Reuters tudósítói a helyszínről.

A Reuters szemtanúi arról számoltak be, hogy lövések hallatszottak, ahogy a csapatok közeledtek a tömeghez, de a téren azóta nyugodttá vált a helyzet. A közösségi médiában megjelent, nem hitelesített videón járőröző és lövöldöző katonák láthatók Almati ködös éjszakai utcáin, miközben hatalmas fosztogatás folyik a városban.

Az állami televízió csütörtökön videót mutatott be egy utcán heverő fegyverhalomról, amelyből az odasétáló emberek kiszolgálták magukat.

Több mint ezer sérült

A TASZSZ hírügynökség a kazah egészségügyi minisztériumot idézte, amely szerint több mint ezren sérültek meg a tüntetések során, és közülük négyszáznál többen vannak kórházban.

A zavargások a cseppfolyósított gáz – a szegények autóinak meghajtására használt üzemanyag – ára elleni tiltakozásként kezdődtek, de azóta kormányellenes lázadásba torkolltak, amelyeket a volt elnök, Nurszultan Nazarbajev három évtizedes kormányzása miatt mélyen gyökerező harag is táplált.

A 81 éves Nazarbajev 2019-ben lemondott, de továbbra is politikai tényező maradt, vélhetően az ő családja irányítja Közép-Ázsia legnagyobb gazdaságának nagy részét. A tüntetések kezdete óta nem látták és nem is hallottak felőle.

Az elnök azt mondja, a polgárok kértek segítséget

Nazarbajev utóda, Tokajev azt mondta, hogy a bandák épületeket, infrastruktúrát és fegyvereket kaparintottak meg.

„Ez az állam sérthetetlenségének aláásását jelenti, legfőképp támadás a polgáraink ellen, akik arra kérnek, hogy sürgősen segítsek rajtuk” – közölte.

Az elnök kormányvédelmet rendelt el a külföldi nagykövetségeknek és a külföldi cégek tulajdonában lévő vállalkozásoknak is. Kazahsztán a stabilitásáról volt híres, ami több száz milliárd dollárnyi külföldi befektetést vonzott az olaj- és fémiparba.

Halottak, bezárt bankok és akadozó internet

Az állami tévé azt is közölte, hogy a Kazah Nemzeti Bank úgy döntött: felfüggeszti a bankok működését az országban a dolgozók biztonsága érdekében. Kazahsztánban jórészt leállt az internet.

Nyolc rendőr és nemzetőr vesztette életét a keddi és szerdai zavargásokban – közölte szerdán az orosz állami Szputnyik ügynökség a kazah belügyminisztériumra hivatkozva. Az orosz hírügynökségek a kazah médiát idézve később arról számoltak be, hogy két katona is meghalt az almati repülőtéren terrorellenesként leírt akcióban.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG