Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Puccskísérlet vagy provokáció? Ellentmondásos nyilatkozatok a kazah tüntetésekről


A kazahsztáni CSTO-beavatkozás elleni tüntetés Kijevben január 9-én
A kazahsztáni CSTO-beavatkozás elleni tüntetés Kijevben január 9-én

„Egyetlen központból” irányított puccskísérletről beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a tüntetési hullám kapcsán, míg a tüntetések leverésében segédkező oroszok nyugati beavatkozásról beszélnek. A kazah ellenzéki politikusok azt állítják, a békés tüntetések kormánypárti provokátorok miatt fordultak erőszakba.

Tokajev kazah elnök, az országot évtizedeken át diktátorként irányító Nurszultan Nazarbajev kinevezettje január 10-én a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) képviselői előtt tartott beszédet. Mint monda, az országban „helyreállt a rend”, miután a kazah hadsereg orosz csapatok segítségével elfojtotta a tekintélyelvű országban kirobbant, reformokat követelő tüntetéseken kitört zavargásokat.

Közel nyolcezer embert letartóztattak

A kazah belügyminisztérium szerint a tüntetések január 2-i kezdete óta 7939 embert vettek őrizetbe, az erőszakos cselekményekben 164 ember halt meg, köztük három gyermek. Tokajev a CSTO ülésén azt mondta, az erőszakos események „államcsínyre tett kísérlet” következményei voltak, és álhírnek minősített olyan beszámolókat, amelyek szerint a hatóságok békés tüntetőkre is rátámadtak.

Az olajban és gázban gazdag közép-ázsiai országban a cseppfolyósított gáz (LPG) árának drasztikus emelése miatt kezdődtek tüntetések, amelyek gyorsan az egész országra kiterjedtek. A tüntetők hamarosan már nemcsak az áremelkedés, hanem az egész rendszer ellen tiltakozni kezdtek. Ahogy a tüntetések zavargásba fordultak át, Tokajev szükségállapotot hirdetett, és január 5-én az Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Örményország alkotta CSTO beleegyezett, hogy csapatokat küld Kazahsztánba.

Leszámolás a régi gárdával

Ezzel egy időben Tokajev azzal is megpróbálta csitítani az indulatokat, hogy hatósági energiaárakat vezetett be, és leváltotta Nurszultan Nazarbajev volt elnököt a Nemzetbiztonsági Tanács éléről. Nazarbajev a tanács vezetőjeként jelentős hatalmat gyakorolt, és sokan úgy vélték, a valódi hatalom továbbra is nála összpontosul, így őt hibáztatták az áremelkedésekért is. Nazarbajev leváltása mellett letartóztatták a volt elnök egy fontos szövetségesét, Karim Maszimovot is, aki a Nemzetbiztonsági Bizottságot vezeti. A hivatalos médiajelentések szerint Maszimovot hazaárulás vádjával vették őrizetbe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a katonai beavatkozással kapcsolatban azt mondta, a CSTO csapatai „meg fogják akadályozni a külső erők minden olyan kísérletét, amely a szövetségen belüli kormányok megbuktatására irányul”, illetve hogy „terroristák” a közösségi médiahálózatokat felhasználva vittek embereket az utcára.

Tudatosan szíthatta az erőszakot a karhatalom

Zsaszaral Kuaniszalin kazah ellenzéki politikus a Szabad Európának január 9-én ezzel szemben azt mondta: a kormány országszerte lekapcsolta az internet- és távközlési szolgáltatásokat, hogy a békés tüntetők ne tudjanak egymással kommunikálni. Azzal is vádolta a hatóságokat, hogy provokátorokat küldtek a tüntetésekbe, hogy lejárassák a békés tiltakozásokat és igazolják a kormány intézkedéseit, például azt, hogy a biztonsági erők a tömegbe lőttek és meghívást küldtek a CSTO-csapatoknak az országba.

„Az emberek azt követelték, hogy távozzanak a vezető politikusok, akik hozzászoktak a lopáshoz. A hatóságok a saját embereik segítségével keltettek zűrzavart a tüntetéseken, majd a káoszra hivatkozva nyitottak tüzet és öltek meg tüntetőket” – mondta Kuaniszalin, bár állítását nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani.

Január 10-re a legtöbb területen helyreállt az internetszolgáltatás, bár egyes helyeken továbbra is csak szórványosan elérhető.

XS
SM
MD
LG