Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkönnyíti a szakemberek letelepedését Németország


Az autóipar is munkaerőhiánnyal küzd. Egy új Mercedes-Benz S-Class 500d a sindelfingeni üzemben, Stuttgart közelében 2020. szeptember 2-án
Az autóipar is munkaerőhiánnyal küzd. Egy új Mercedes-Benz S-Class 500d a sindelfingeni üzemben, Stuttgart közelében 2020. szeptember 2-án

A német parlament pénteken jóváhagyta azokat a terveket, amelyek célja, hogy több szakképzett munkaerőt vonzzanak Európa legnagyobb gazdaságába az egyre több szakmában megmutatkozó munkaerőhiány kezelésére.

A képviselők 388:234 arányban szavaztak a jogszabály mellett, 31-en tartózkodtak. Ez olyan pontrendszert irányoz elő, amely a szakmai tapasztalat mellett más tényezőket is figyelembe vesz a más országokban, így Kanadában már használt rendszerekhez hasonlóan. Megkönnyíti a belépést azoknak az informatikai szakembereknek, akik egyetemi végzettséggel nem rendelkeznek, de más képesítéssel igen.

Azok a menedékkérők, akik március 29-e előtt érkeztek, és végzettséggel, valamint állásajánlattal rendelkeznek, úgy kaphatnak szakemberként tartózkodási engedélyt, ha visszavonják menedékjog iránti kérelmüket – hogy ne kelljen elhagyniuk az országot és újból folyamodniuk munkavállalási engedélyért. A magasan képzett dolgozók több rokont hozhatnak be Németországba, ha anyagilag támogatják őket.

Németország évek óta küzd azzal, hogy képzett munkaerőt csábítson be az Európai Unión kívülről. Szakértők szerint az országnak évente mintegy négyszázezer képzett bevándorlóra van szüksége ahhoz, hogy pótolja a koruk miatt kieső munkavállalókat.

Ehhez kapcsolódóan: Jól terhelhetők, szívesen túlóráznak – így ajánlják az ázsiai munkaerőt Debrecenben

A szövetségi munkaügyi hivatal hónap elején közölte, hogy éves elemzése szerint a mintegy 1200 vizsgált szakmából kétszázban volt munkaerőhiány tavaly, szemben az előző évi 148-cal. A listán buszsofőrök, szállodai és éttermi, valamint fémipari állások is szerepeltek.

De nehézségekkel küzd Németország az ápolónői és gyermekgondozói állások betöltésénél, valamint az építőipar és az autógyártás területén is, és szintén nagy a hiány teherautó-sofőrökből, építészekből, gyógyszerészekből és informatikai szakemberekből.

„A szakképzett munkaerő hiányát tartjuk a gazdasági növekedés egyik legnagyobb fékezőjének Németországban, mindenhol hiányoznak a szakemberek” – mondta Nancy Faeser belügyminiszter a képviselőknek. A törvénytervezetről úgy vélekedett, hogy „hatalmas lépés országunk jövője szempontjából”.

Andrea Lindholz, a fő konzervatív ellenzéki blokk egyik vezető képviselője azért helyteleníti a tervet, mert főként alacsony képzettségű embereket hozna be, lehetővé tenné olyan migránsok maradását, akiknek egyébként távozniuk kellene, és csökkentené a követelményeket a németnyelv-tudás terén.

Szerinte a kormány „új ösztönzőket teremt az illegális bevándorláshoz Németországba”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG