Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megosztottak az Európai Unió országai a gázársapka ügyében


Az Európai Politikai Közösség néven újonnan létrehozott platform első találkozója 2022. október 6-án Prágában
Az Európai Politikai Közösség néven újonnan létrehozott platform első találkozója 2022. október 6-án Prágában

Továbbra sem sikerült egyetértésre jutniuk a tagállamoknak az orosz földgáz árának közösségi szintű maximalizálásáról, miközben az ukrajnai háború miatt a korábbiak sokszorosára nőtt az energia ára.

Egyes EU-országok úgy vélik, hogy az intézkedés fontos lenne a recesszióval fenyegető energiaválság hatásainak csillapítása érdekében.

Oroszország az elmúlt hónapokban csökkentette vagy teljesen le is állította a gázszállítást tizenhárom tagállam számára az Ukrajnának nyújtott támogatásuk miatt. A kínálat esése további áremelkedéshez vezetett, ami a fűtési szezon közeledtével még fokozódhat.

Nem segíti elő a közös platform kialakítását, hogy a tagállamok eltérő energiamixszel rendelkeznek és a beszerzési források is eltérőek.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök az informális prágai EU-csúcstalálkozót megelőzően figyelmeztetett, hogy egy esetleges ársapkát olyan szinten kellene meghatározni, hogy az semmiképp ne veszélyeztesse az ellátásbiztonságot.

Belga kollégája, Alexander De Croo reményét fejezte ki, hogy az értekezleten sikerülni fog elhárítani az „utolsó akadályokat” az intézkedés bevezetése elől, s kiemelte, hogy az egységes fellépéssel két fontos üzenetet küldenének.

„Először is világossá tennénk az energiapiacok számára, hogy a továbbiakban nem fogadjuk el ezeket az árakat, nem fizetjük ki ezután a piac manipulációt. Másodsorban pedig fontos jelzést küldenénk a lakosságunknak és a vállalatainknak, hogy a problémát a gyökerénél fogjuk kezelni” – mondta.

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mark Rutte holland kormányfő együtt érkezett a találkozó helyszínére, ahol Ukrajna-párti tüntetők gyülekeztek.

Ársapkát sürgetnek, különutas Németország

Nemrég tizenöt tagállam felszólította az Európai Bizottságot, hogy mielőbb tegyen javaslatot egyfajta gázársapka bevezetésére a háztartások és a cégek támogatása, az extraprofit korlátozása, az inflációs nyomás csillapítása érdekében. Azonban egyelőre nem látszik a szükséges többség a tervezet mögött, például Németország is ellenzi.

A berlini kormány több más ország bosszúságára előző héten 200 milliárd eurós támogatási programot hirdetett az energia drágulásának ellensúlyozására.

A tervet többek között Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is élesen bírálta, mondván, hogy az „aláássá és lerombolja az egységes európai piacot”, ugyanis tisztességtelen előnyhöz juttatja a német ipart.

Más szereplők, például Franciaország és Olaszország pedig úgy vélik, hogy a vitatott lépést legalábbis egyeztetni kellett volna EU-szinten.

Le kell törni az árakat

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az EU gáztározóinak töltöttsége jelenleg 90 százalék körül van. Január és augusztus között körülbelül 37 százalékkal csökkent a közösség országaiba érkező orosz földgáz mennyisége. Ezt egyebek mellett amerikai és norvég forrásból pótolják, magasabb költségek mellett.

„Azt javaslom, hogy fokozzuk tárgyalásainkat megbízható partnereinekkel mindenfajta importgáz árának mérsékléséről” – írta Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke az ülés résztvevőinek.

Hozzátette: a tagállamoknak együtt kellene dolgozniuk a rendkívül volatilis gázpiac árainak korlátozása érdekében, ársapkát kellene életbe léptetni az áramtermelésre használt földgázra vonatkozóan is.

Arra is kitért, hogy az energetikai függetlenség megteremtése érdekében jelentős beruházásokat kell végrehajtani az infrastruktúra fejlesztése, az energiahatékonyság terén, illetve jobban kellene védeni a csővezetékeket, az erőműveket és az információtechnológiai kábeleket.

Bár egyelőre nem körvonalazódik a megállapodás a gázársapkát illetően, egyesek abban bíznak, hogy a vezetők legalább valamennyivel közelebb kerülnek most ahhoz, hogy az október 20-21-i brüsszeli EU-csúcson már ez is a pakliban legyen.

„Csökkentenünk kell az energiaárakat. Ez éppen annyira gazdasági, mint biztonsági kérdés. Az energia válik a legfontosabb geostratégiai üggyé napjainkban a háborúval, de a világ hatalmi egyensúlyával összefüggésben is” – húzta alá Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az Európai Unió csütörtökön fogadta el nyolcadik, Oroszországgal szembeni szankciós csomagját.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG