Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazta Amy Coney Barrett főbírói jelölését a szenátus


Amy Coney Barrett felesküszik az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának bírájává a férje, Jesse Barrett és Donal Trump amerikai elnök jelenlétében a Fehér Ház udvarán 2020. október 26-án.
Amy Coney Barrett felesküszik az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának bírájává a férje, Jesse Barrett és Donal Trump amerikai elnök jelenlétében a Fehér Ház udvarán 2020. október 26-án.

Barrett főbírói kinevezésével hosszú évekre biztosítva lehet a konzervatív többség az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságában. A demokraták szerint meg kellett volna várni a választásokat a pozíció betöltésével.

Az Egyesült Államok Szenátusa október 26-án megszavazta Amy Coney Barrett kinevezését az ország legfelsőbb bíróságának tagjai közé, így a testületben ezentúl 6-3-as többségben lesznek a konzervatív oldal képviselői, ez pedig komoly politikai győzelem Donald Trump amerikai elnök számára.

Papírforma szerint zajlott a szavazás

Donald Trump úgy méltatta Barrettet a Fehér Házban tartott beiktatási ceremónián, hogy „nagylelkűség, hit és szilárd jellem” jellemzik.

„Ez egy jelentős nap Amerikának, az Egyesült Államok alkotmányának, és a fair és elfogulatlan jogállamiságnak” – mondta az elnök a közvetlenül a szavazás után tartott eseményen. Barrett letette az első esküt a kettőből, amelyek ahhoz kellenek, hogy az ország legfőbb bírói testületének a tagja lehessen.

Az eskü szövegét Clarence Thomas, a legfelsőbb bíróság legrégebben szolgáló tagja olvasta fel, miközben Barrett a jobb kezét a magasba emelte a balt pedig a Bibliára helyezte. A második eskütételt a legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts fogja zárt ajtók mögött levezényelni október 27-én.

A szenátus a papírforma szerint szavazott, 52-48 arányban fogadták el Amy Coney Barrett jelölését, aki a nemrég elhunyt liberális Ruth Bader Ginsburg helyét tölti majd be. Barrett a harmadik főbíró, akit Donald Trump nevezett ki, ezzel teljessé vált a legfelsőbb bíróság republikánus átvétele.

A demokraták arra kérik az új főbírót, maradjon távol a választási ügyektől

A szavazást annak ellenére tartották meg, hogy a demokraták ellenezték azt, szerintük ugyanis meg kellett volna várni az új főbíró kijelölésével a választások eredményét, és a főbíró személyéről az új elnöknek kellett volna döntenie.

Az újraválasztásért induló Donald Trump amerikai elnök a kampányrendezvényein Barrett kinevezésével is kampányolt. Barrett a várakozások szerint már részt fog venni a november 10-ére kiírt legfelsőbb bírósági ülésen, ahol az Obama-féle egészségügyi reform, az Obamacare lesz napirenden.

Donald Trump és a republikánus államok szeretnék, ha a legfelsőbb bíróság, amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét is betölti, alkotmányellenesnek nyilvánítaná a reformot, és hatályon kívül helyezné azt. A demokraták viszont arra kérik Barrettet, hogy maradjon távol az Obamacare ügyétől, valamint bármilyen olyan ügytől, amely a választások eredményével kapcsolatos. Utóbbi azért került szóba, mert Trump korábban azt nyilatkozta, hogy egy esetleges választási vita esetén majd a legfelsőbb bíróságnak is szerep juthat. Az elnök arra is utalt, hogy Barrett beiktatása esetén arra számít, hogy a testület neki ad majd igazat.

Fontos témákban dönthet az új főbíró

Barrett a nyilatkozataiban azt mondta, hogy független Donald Trumptól és a politikától. „Az eskü, amelyet a mai napon ünnepélyesen letettem, azt jelenti, hogy félelem és részrehajlás nélkül végzem majd a munkámat, és függetlenül a politikai oldalaktól vagy a személyes meggyőződésemtől.”

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője azt mondta, hogy Barrett kinevezése főbírónak „része annak az évtizedek óta tartó erőfeszítésnek, hogy jobbra billentsék a bíróságokat, hogy a bíróságokon keresztül elérhessék a republikánusok azokat a dolgokat, amelyeket a kongresszuson át soha nem sikerülne nekik.”

Schumer szerint az, hogy Barrettet választották a legfelsőbb bíróság tagjának többek között olyan ügyekre lesz majd hatással, mint a klímaváltozás, a munkavállalói jogok, a nők joga az abortuszhoz, és a szavazói jogok.

Ő a harmadik, akit Donald Trump nevezett ki

Donald Trump szerint Barrett kitűnő főbíró lesz, méltó utódja Ginsburgnak, akit az elnök „igazi úttörőnek” nevezett. Trump arról is beszélt, hogy Barrett lesz a legfelsőbb bíróság ötödik női tagja, és az első olyan, akinek iskoláskorú gyermekei vannak. Barretnek és férjének hét gyermeke van.

Az elnök, aki eddig két főbírót jelölt ki, Neil Gorsuch-ot és Brett Kavanaugh-t, azt mondta, hogy Barrett jó benyomást tett az emberekre a jelölési folyamat alatt, „világossá tette, hogy döntései kizárólag a törvény és az alkotmány hű olvasatán alapszanak majd, ahogyan azok írva vannak, és nem fog bírói pozícióból törvényt alkotni.”

A kültéren tartott beiktatási ceremónia sok résztvevőjén maszk volt és a székeket egymástól távol állították fel. Egy hónappal ezelőtt rendeztek egy hasonló eseményt, azt teszik felelőssé azért a COVID-19 fertőzéssorozatért, amely megelőzte Donald Trump megbetegedését és kórházba kerülését. Azon az eseményen, ahol Trump bejelentette, hogy Barrettet jelöli a legfelsőbb bíróságba, csak kevesen viseltek maszkot.

Azt az összejövetelt később az Egyesült Államok vezető járványügyi szakértője „szuperterjesztő” eseménynek nevezte. Röviddel utána a résztvevők közül egy sor republikánus koronavírus-tesztje pozitív lett, köztük az elnöké és a feleségéé is. Donald Trump a fertőzés miatt három éjszakát töltött kórházban.

XS
SM
MD
LG