Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb komoly megszorításokat jelentett be a kormány


Font Sándor fideszes képviselő és Palkovics László miniszter Foktőn beszélgetnek egy sajtótájékoztatón, 2022. február 28-án.
Font Sándor fideszes képviselő és Palkovics László miniszter Foktőn beszélgetnek egy sajtótájékoztatón, 2022. február 28-án.

Összesen durván a tizedével vágta vissza a teljes jövő évi költségvetést a kormány a legújabb megszorítócsomagjával. Több mint 568 milliárd forinttal csökkentik a kiadásokat. Döntő részénél a minisztériumoknak kell kitalálniuk, hogy hol spórolják meg az elvárt összegeket. Ennek kitalálására viszont nincs már tíz napjuk se. A legnagyobb fix tétel, hogy elvesznek a paksi bővítési projektből százmilliárd forintot.

Bejelentés nélkül új megszorító szabályok jöttek ki a július 11-i Magyar Közlönyben. Ebben egyébként a különböző költségcsökkentési lépéseket „államháztartási stabilizációs intézkedéseknek” nevezték el.

A jövő évi költségvetés különböző tételeit 152,5 milliárd forinttal csökkentik. Ezen túl a minisztériumoknál több mint 416 milliárd forintnyi tervezett kiadást zároltak.

Ez a zárolás annyit tesz, hogy ha esetleg mégis pénzre tesz szert a kormány, akkor ezeket a forrásokat visszakaphatják még a minisztériumok. Összesen nagyjából tizedével csökkentette a jövő évi költségvetést így most a kormány. Ezek a különadóktól teljesen független intézkedések, az egy másik megszorítócsomag volt.

A kiadáscsökkentésnél a legnagyobb tétel a Paks 2 projekttől elvont 100 milliárd forint. Ez a gyakorlatban a Paks Zrt. tőkeemelésének elmaradásában fog megjelenni.

A második legnagyobb összeg a Liget projekttől elvett több mint 14 milliárd forint. 12 milliárdot elvesznek a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nek és 10 milliárdot az Eximbanknak szánt pénzekből is.

Ezeken túl kevesebb pénz jut:

  • a jogosítvány megszerzésének támogatására
  • a kismamák hallgatói hitelének támogatására
  • a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására
  • vagy szociálpolitikai menetdíj támogatásra is.

A legutolsó tételnél leegyszerűsítve a szociális okokból adott kedvezményes, például nyugdíjas, diák vagy egyéb jegyek kedvezményeire kell gondolni. Mivel ezeket az állam adja, a kedvezményeket elvileg meg kéne térítenie az így kevesebb bevételhez jutó tömegközlekedési vállalatoknak.

A zárolt pénzeknél a legtöbbet a Technológiai és Ipari Minisztériumnak kell spórolnia, több mint 76 milliárd forintot. De a Miniszterelnökségnek és a belügynek is meg kell spórolnia csaknem 66 milliárd forintot.

Még a KSH-tól elkérnek több mint 1,6 milliárdot, vagy a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap is csaknem 3 milliárd forinttal kevesebb pénzt kap. Az utóbbiból finanszírozza többek közt az ország a radioaktív hulladékainak és a kiégett nukleáris üzemanyagainak elhelyezését.

A 416 milliárd forintnyi zárolás részleteit a minisztereknek, egyéb szervezetek irányítóinak kell kitalálniuk úgy, hogy a Pénzügyminisztérium is rábólintson. Erre július 20. a megadott végső határidő a kormányhatározatban.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG