Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Menekülnek az emberek a Gázai övezet középső részének legnagyobb kórházából


A károk felmérése egy kórházban Hán Júniszban 2024. december 14-én
A károk felmérése egy kórházban Hán Júniszban 2024. december 14-én

Az orvosok, a betegek és az ott biztonságot keresők is menekülnek Deír al-Balah központi kórházából a helyszíni tudósítások szerint, ugyanis egyre közelebb zajlanak az összecsapások az izraeli erők és a területet uraló Hamász között.

Az Orvosok Határok Nélkül és több más segélyszervezet is kivonult az al-Aksza Mártírjai kórházból az utóbbi napokban arra hivatkozva, hogy túlságosan veszélyes lenne a maradás. Ez pánikot keltett az ott menedéket keresők körében, akik közül sokan szintén elhagyták a létesítményt, és délre vonultak.

Emberek tízezrei kerestek menedéket a gázai kórházakban az elmúlt hónapokban. A harminchat kórház közül már csak tizenhárom működik, azok is részlegesen.

A Deír al-Balah központjában lévő egészségügyi intézmény egyik dolgozója elmondta, hogy többször is találat érte az épületet a közelmúltban, ezért emberek ezrei döntöttek úgy, hogy továbbállnak, viszont sok olyan sebesült van, akiket nem lehet mozgatni.

Emellett folyamatosan érkeznek az újabb halottak és sérültek, az illetékes szervek szerint az utóbbi 24 órában 73 holttestet és 99 sebesültet szállítottak be.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai hírszerzés: Palesztin terroristák Izrael elleni támadásokra használták fel a legnagyobb gázai kórházat

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója vasárnap közölte, hogy munkatársai a helyszínen „gyomorforgató jeleneteknek voltak szemtanúi, amint mindenféle korú embert a vérrel borított földön, kaotikus folyosókon látnak el”. Leszögezte: „Véget kell vetni Gázában a vérontásnak.”

A helyzet még rosszabb az enklávé többi részétől még október végén elvágott Észak-Gázában. Itt teljes negyedek váltak a földdel egyenlővé, százezrek menekültek el, a maradókat pedig súlyos élelmiszer- és ivóvízhiány sújtja. A WHO rámutatott, hogy immár tizenkét napja nem tudtak célba juttatni egyetlen segélyszállítmányt sem ebben a régióban.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Izrael arról számolt be, hogy a palesztin enklávé északi részén mára jórészt lezárultak a nagyobb katonai műveletek, a hadsereg így most a középső területekre és a déli Hán Júniszra összpontosít. A zsidó állam több vezetője is közölte, hogy a harcok még hónapokon át fognak tartani, amíg nem sikerül felszámolni az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamász uralmát, továbbá kiszabadítani minden túszt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelenleg is a Közel-Keleten tartózkodik, ahol a konfliktus eszkalációjának megelőzése érdekében folytat tárgyalásokat.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael célzottabb támadásokat jelentett be a Hamász vezetői és fegyveresei ellen

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy a Hamász terroristái a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1140 embert megöltek, és körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 129-et továbbra is fogva tartanak.

Jeruzsálem előbb pusztító légicsapásokba, majd szárazföldi műveletekbe kezdett a radikális iszlamista csoport uralmának felszámolása érdekében.

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma már meghaladta a 22.800-at. Az izraeli fél azt állítja, hogy nagyjából nyolcezer fegyveressel végeztek eddig, de erre nem mutattak be bizonyítékot. A harcokban mostanáig 176 izraeli katona vesztette életét.

Izrael a Hamászt teszi felelőssé a polgári áldozatokért, aláhúzva, hogy mindent megtesznek a civilek életének megóvása érdekében, azonban a radikális iszlamisták élő pajzsként használják a lakosságot, amikor sűrűn lakott területeken harcolnak, ahol alagutak, bunkerek, rakétavetők, mesterlövészállások egész labirintusát építették ki.

A Gázai övezet 2,3 milliós lakosságának több mint 85 százaléka, 1,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG