Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb uniós szankciók jöhetnek Belarusszal szemben


Raman Bandrenka emlékének szentelt akció a belarusz Niezalieznasci sugárúton, Minszkben, 2020. november 13-én. A férfit ismeretlenek verték meg, majd a rendőrségre vitték.
Raman Bandrenka emlékének szentelt akció a belarusz Niezalieznasci sugárúton, Minszkben, 2020. november 13-én. A férfit ismeretlenek verték meg, majd a rendőrségre vitték.

Újabb személyek kerülhetnek uniós korlátozás alá, miután november 11-én a biztonsági erők halálra vertek egy tüntetőt Minszkben. Raman Bandarenka olyan fejsérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette.

Az Európai Unió további szankciókat helyezett kilátásba Belarusszal szemben, közben pedig elítélte a rendőri brutalitást. November 11-én a belarusz hatóságok agyonvertek egy 31 éves férfit Minszkben.

„Ez a felháborító és szégyenteljes eredménye a belarusz hatóságok fellépésének, akik nem csak erőszakosan hajtották végre saját lakosságuk elnyomását, hanem olyan környezetet hoztak létre, amelyben ilyen törvénytelen, erőszakos cselekedetek történhetnek. Ezzel nem csak a belaruszok alapvető jogai és szabadságai sérülnek, hanem az emberi életet is figyelmen kívül hagyják” – mondta Peter Stano, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai szóvivője.

Közleményében azt írja, az unió kész további szankciókat bevezetni, majd emlékeztetett, hogy jelenleg 55, a belarusz brutalitásért vádolható személlyel szemben már beutazási korlátozásokat vezettek be. Peter Stano elmondta, az unió részvétét fejezte ki a szerdán elhunyt fiatal családjának.

Raman Bandarenka esete mély felháborodást váltott ki Belaruszban, ahol emberek ezrei rótták le kegyeletüket. Szemtanúk szerint civil ruhába öltözött emberek fogták el Raman Bandarenkát november 11-én. A férfi egy minszki téren keveredett dulakodásba elrablóival, ahová azért érkeztek, hogy eltüntessék az ellenzéki tüntetések szimbólumát, a piros-fehér szalagokat. Beszámolók szerint nem sokkal ezután Bandarenkát komoly fejsérülésekkel szállították kórházba, ahol november 12-én halt meg.

Tagad a belügy

A belügyminisztérium közlése szerint „ismeretlen emberek” támadták meg Bandarenkát , a kiérkező rendőrök hívták a mentőt, akik végül kórházba szállították a fiatal férfit. Bandarenkát az intenzív osztályra vitték, ahol egy órával később belehalt sérüléseibe.

Szvetlana Cihanouszkaja, Lukasenka ellenfele, aki az elcsalt választást követően elmenekült az országból, hősnek nyilvánította Raman Bandarenkát .

„A rezsim terrorjának és embertelenségének áldozata lett, csak azért, mert egy szabad Fehéroroszországért küzdött”- mondta az ellenzéki vezető.

"Megdöbbentett Raman Bandarenka halála" - írta Linas Linkevicius, litván külügyminiszter a Twitteren. "Elképesztő a cinizmus, a rezsim kegyetlensége és az a változást követelő emberek akaratának ignoranciája”- tette hozzá a tárcavezető.

Töretlen tüntetés

A Belaruszt 26 éve irányító Lukasenka ellen augusztus 9-én kezdődtek meg a demonstrációk. Az ellenzék és a tüntetők szerint a választást elcsalták. Több uniós vezető azóta sem ismerte el Lukasekát legitim elnöknek.

A demonstrációk során több embert megöltek és ezreket börtönöztek be. Az őrizetbe vett tüntetőkkel a rendőrök brutálisan bánnak, a kínzásokról többen is beszámoltak a Szabad Európának.

Az erőszakos cselekedetekre reagálva az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió több tucat fehérorosz tisztviselővel, köztük Lukasenkával szemben szankciókat vezetett be, beutazási tilalommal sújtották őket, területeiken lévő pénzügyi forrásaikat pedig befagyasztották.

XS
SM
MD
LG