Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Mézesmadzag és furkósbot”: Kína így próbál milliókat rávenni az oltásra


Fertőtlenítés a közép-kínai Vuhani Központi Kórháznál, 2021. február 6-án
Fertőtlenítés a közép-kínai Vuhani Központi Kórháznál, 2021. február 6-án

Jegyek turisztikai látványosságokhoz, vásárlói kuponok és olyan bizonyítványok, amelyek megnevezik és megszégyenítik azokat az üzleteket, ahol a személyzetet még nem oltották be: Kína a „büntess és jutalmazz” módszerrel próbálja elérni, hogy a lakosság immunizáltassa magát a koronavírus ellen.

Tavaly december óta az ázsiai országban eddig körülbelül 140 millió adag oltást adtak be. A kormány célja, hogy júniusig az 1,4 milliárd lakosú ország 40 százaléka megkapja mindkét adagot.

Kínában azonban sokan későn regisztráltak az oltásokra, mivel úgy gondolják, hogy rájuk már nem veszélyes a vírus, hiszen az országban sikerült megfékezni a vírus terjedését.

Kína csütörtökön mindössze 11 Covid-19 fertőzöttről adott hírt. Az ország nagy részén az élet jórészt normalizálódott: a legtöbb bevásárlóközpont, az éjszakai szórakozóhelyek és a vidámparkok is nyitva állnak.

Az oltási célok elérése érdekében a helyi tisztviselőknek így kreatívnak kell lenniük.

Táblák jelzik az épületben lévők oltottsági szintjét

A pekingi Hszicseng kerület keskeny sikátorain a falakat most zöld, sárga és piros táblák tarkítják. Ezek a táblák jelzik az útmenti üzletekben és házakban dolgozó és élő emberek oltottsági arányát.

„Úgy érzem, ez egy kicsit furcsa” – mondta Wang Ying, egy olyan kávézónak a baristája, amely piros jelzést kapott az ajtajára. A kitűzött tábla a legalacsonyabb fokozatot mutatja, hiszen az üzletben kevesebb mint 40 százalékos az oltási arány.

„Eredetileg azt gondoltam, hogy az oltás egyéni döntésen múlik, de most úgy tűnik, mindenkinek meg kell kapnia” ​ mondta Wang.

Wang azt is elmondta, hogy fenntartásai vannak a vakcinák biztonságosságával kapcsolatban, de végül ő is és kollégái is mindannyian be fogják magukat oltatni.

„Az élelmiszer- és italüzletekben ez mindenki számára megkönnyebbülést okoz majd” – tette hozzá a barista.

Tojások, kuponok és belépők

Eközben Peking egyik külvárosi kerületében, Daszhingban (Daxing) bevásárlókuponokat osztogatnak azoknak az embereknek, akik már mindkét adag vakcinát megkapták.

Egy másik körzetben a beoltott idősebb lakosoknak tojásokat, míg másoknak ingyenes belépést ígértek a népszerű turisztikai látványosság helyszínére, a Láma-templomba.

Jünnanban az embereket az oltásra kényszerítik

De másutt a kínai hatóságok és a munkaadók a rábeszélés helyett inkább a rákényszerítés módszerét választották annak érdekében, hogy sikerüljön több millió embert beoltani.

Az állami média jelentése szerint a délnyugat-kínai Jünnanban nemrégiben megnövekedett a fertőzöttek száma, ezért a tartomány tisztviselői múlt héten elkezdtek nyomást gyakorolni Ruili város lakosaira, akiket öt napon belül be szeretnének oltani.

Egyelőre nem világos, hogy hogyan lehet majd az oltásokra nemet mondani Ruiliben, amely Burmával határos, és ahol egyre többen aggódnak amiatt, hogy a szomszédos országból a katonai puccs óta fokozódó erőszakos események következtében hamarosan tömegek menekülnek majd el és indulnak meg Kína felé.

Az elmúlt hetekben az országban megnőtt a beadott oltások száma. Április 8-án a pekingi Csaojang körzetben az egyik oltási központ előtt hatalmas sor állt.

„Elég sokáig gondolkodtam rajta, mert ez egy új dolog, de most már egyre többen kapják meg az oltást mondta Zhang, az egyik oltásra váró fiatalember.

Készült az AFP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG