Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

WHO: valószínűleg állatokról, és nem egy laborból terjedt át az emberre a Covid-19


A WHO sajtótájékoztatója Vuhanban 2021. február 9-én.
A WHO sajtótájékoztatója Vuhanban 2021. február 9-én.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által vezetett szakértőcsoport, akik a koronavírus eredetét vizsgálják, azt mondják, valószínűtlen, hogy egy kínai laboratóriumból került volna ki a vírus, és sokkal inkább elképzelhető, hogy állatokról terjedt át az emberre.

„Az első adataink arra mutatnak, hogy egy közvetítő gazdafajon keresztüli fertőzés a legvalószínűbb. Ez még több tanulmányozást és célzott kutatást igényel” – mondta Peter Ben Embarek, a WHO szakértője egy Vuhanban tartott sajtótájékoztatón.

Nem a halpiac a forrás

Embarek azt mondta, hogy a „laborbaleset-elmélet" egy "rendkívül valószínűtlen” magyarázat a vírus lakosságra történő átterjedésére. A nemzetközi kutatócsapat most fejezte be az egy hónapos kutatóútját Vuhanban, abban a városban, ahol 2019 decemberében először felfedezték a betegséget. Kezdetben azt gondolták, hogy a több mint 2,3 millió ember életét követelő járvány egy egzotikus állatokat is kínáló vuhani piacon terjedt át az emberre.

De most már azon az állásponton vannak a szakemberek, hogy a piac feltehetően csak felgyorsította a járvány terjedését. Azt feltételezik, hogy a vírus eredeti forrásai denevérek lehettek, de azt még nem tudni, melyik volt az az állat, amely az emberekre átterjesztette a betegséget. A WHO szerint lehetséges, hogy utazók vagy fagyott élelmiszerek vitték be Vuhanba a koronavírust, ezért más kínai régiókat és ázsiai, valamint egyéb országokat is vizsgálni fognak.

Ellátogattak a vuhani víruslaborba is

A WHO-szakértők, akik az útjuk első két hetét karanténban töltötték, számos olyan helyszínt fölkerestek, amelyek a járványhoz köthetőek, köztük a piacot is, ahol az első betegeket regisztrálták. De a Vuhani Virológiai Intézetbe tett látogatás volt a kutatóút egyik legjelentősebb állomása. Az intézetben a világ legveszélyesebb betegségeivel, köztük a világjárványt okozó koronavírushoz hasonló vírusokkal dolgoznak.

A járvány elején voltak, akik azt állították, lehet, hogy a betegség az intézetből került ki véletlenül, bár erre nem volt semmi bizonyíték. Donald Trump volt amerikai elnök és a szimpatizánsai ráerősítettek erre az elméletre, és azt híresztelték, hogy Kína szándékosan terjesztette el a betegséget – bár bizonyítékot nem tudtak felmutatni.

Készült az AFP, az AP, és a dpa tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG