Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mianmar ellenáll a katonai puccsnak


Japánban élő mianmariak tiltakoznak Tokióban a puccs ellen.
Japánban élő mianmariak tiltakoznak Tokióban a puccs ellen.

Gőzerővel folyik az erőszakmentes ellenállás a mianmari katonai puccsal szemben, a tiltakozás az ország több régiójára is átterjedt, köztük a szigorúan ellenőrzött fővárosra, Nepjidára is.

A katonaság válogatott letartóztatásokkal és a Facebook blokkolásával próbálta elfojtani az ellenállást. A közösségi portál lelövésével a katonaság igyekszik megakadályozni, hogy az ellenállók újabb tüntetéseket szervezzenek. A közösségi portál a mianmariak elsődleges információszerzési forrása, ott, ahol a tradicionális médiát állami kontroll alatt tartják, vagy jogi lépésekkel fenyegetik.

Legutóbb Win Theint-t vették őrizetbe, aki a megpuccsolt Nemzeti Liga a Demokráciáért párt egyik vezető tagja. A politikust saját házában tartóztatták le, Yangonban, az ország egyik legnagyobb városában, majd a fővárosba, Nepjidába vitték, mondta el a párt szóvivője.

A hadsereg hétfői hatalomátvétele a magas rangú politikusok és tisztviselők, köztük az ország vezetőjének Aun Szan Szú Kjí letartóztatásával kezdődött. Kyi Toe, a párt szóvivője azt mondta, Szú Kjí egészséges, házi őrizetben van a hivatalos lakhelyén, Nepjidában.

A most letartóztatott 79 éves Win Thein Aun Szan Szú Kjí egyik régi bizalmasa, a hétfői puccs után polgári engedetlenségre szólított fel. A BBC-nek egy telefonos interjúban azt mondta, lázadás miatt vették őrizetbe, ami életfogytig tartó börtönbüntetést von maga után.

Orvosok, ápolók és tanárok a legaktívabbak

Yangonban hozzávetőlegesen 200 tanár és professzor táblákkal jelezte, hogy támogatják a polgári engedetlenséget, és az ellenállást jelképévé vált három ujjal tisztelegtek. Ezt a gesztust a thaiföldi kormányellenes tüntetésekből adaptálták.

„Nem fogadjuk el azt a kormányt, amely saját magát nevezte ki, és amely fegyverekkel, illegálisan ragadta magához a hatalmat egy olyan kormánytól, amit az emberek választottak meg”- mondta Dr. Nwe Thazin egyetemi tanár a katonaságról. „Azt akarjuk, hogy ez a fajta kormány minél hamarabb omoljon össze”- tette hozzá.

A közelben egy egyetemi kórház személyzete saját demonstrációt tartott. „Védd a demokráciát” és az „elutasítjuk a katonai puccsot” feliratú táblákat tartottak.

Tüntetők egy csoportja az éj leple alatt három éjszakán át hangos demonstrációt tartott, edényeket és serpenyőket ütöttek egymásnak Yangon szomszédságában.

Tüntettek a fővárosban, Nepjidában is, ahol a város legnagyobb kórházának személyzete egy, a puccsot elítélő transzparens mögött sorakozott fel. Az egészségügyi személyzet egyébként különösen aktív a polgári engedetlenségi kampányban.

Ellenőrzés alatt tartott városok

Nepjida városát a korábbi katonai kormányzat alatt Mianmar igazgatási fővárosának építették, 2005-ig viszont a legnagyobb városa Yangon volt. A főváros erősen militarizált és hiányzik a politikai tiltakozás hagyománya, amelyet Yangon csaknem egy évszázada folytatott.

A mianmari Politikai Foglyokat Segítő Egyesület adatai szerint a katonaság legalább 133 tisztviselőt, törvényhozót, valamint 14 civil aktivistát vett őrizetbe, néhányukat azóta szabadon engedték.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért párt szerint Szú Kjí és a menesztett Win Myint elnököt kisebb, a hivatalos tisztségükkel nem összefüggő vádak miatt tartják előzetes letartóztatásban, és február közepéig maradhatnak őrizetben.

Csalást kiáltottak

A katonaság röviddel az új parlament összeülése előtt ragadta magához a hatalmat, szerintük a lépés jogos és alkotmányos volt, mert Szú Kjí kormánya nem volt hajlandó megvizsgálni az állítólagos választási csalásokat. A választási bizottság cáfolta, hogy szabálytalanság történt volna, és megerősítette, hogy Szú Kjí pártja elsöprő győzelmet aratott.

A hadsereg minden állami jogkört magához ragadott, és egy évre szükségállapotot hirdetett. A katonaság új választási bizottságot hozott létre a szavazási szabálytalanságokkal kapcsolatos állításainak kivizsgálására, és közölte, hogy a rendkívüli állapot végén új választásokat tartanak és átadja a hatalmat a győztesnek.

Mianmar fél évszázadig katonai fennhatóság alatt állt egy 1962-es puccs után. Szú Kjí elmúlt fél évtizede volt a legdemokratikusabb időszak, annak ellenére, hogy továbbra is alkalmazzák az elnyomó gyarmati törvényeket.

Készült az AP tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG