Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távozik a Szabad Európát is felügyelő állami ügynökség vezetője


Michael Pack, a USAGM volt igazgatója.
Michael Pack, a USAGM volt igazgatója.

Joe Biden amerikai elnök kérésére lemondott Michael Pack a USAGM éléről. Packet többen azzal vádolták, hogy pártpolitikai alapon szervezné át a Szabad Európát is felügyelő állami szervezetet.

A Fehér Ház új, megbízott vezetőt nevezett ki az Egyesült Államok nemzetközi hírszolgálatait, köztük az RFE/RL-csoportot (amelynek lapunk is tagja) felügyelő ügynökség élére, miután Joe Biden amerikai elnök kérésére, órákkal az új elnök beiktatása után, lemondott Michael Pack, az előző igazgató.

Január 20-án a Voice of America programigazgatóját, Kelu Chao-t nevezték ki megbízott vezérigazgatónak a USAGM élére.

Kelu Chao a hálózat veterán munkatársa, több mint 20 éve dolgozik a Voice of Americánál, volt riporter, vezette a hongkongi irodát, a mandarin nyelvű hírszolgálatot, és ő volt a szolgálat kelet-ázsiai szárnyának igazgatója is. Kelu Chao tanúskodott abban a perben, amelyet Pack ellen indítottak, amiért állítólag megpróbált befolyást gyakorolni a szerkesztőkre.

Pack csalódott, amiért Biden a lemondását kérte

A Washington Examiner munkatársa, Byron York közzétette a lemondólevél állítólagos szövegét, amelyben a Trump által kijelölt igazgató azt írja, „elkeserítő”, hogy az új kormány a lemondását kéri.

A jelek szerint a levelet Catherine Russellnek, az Egyesült Államok korábbi női jogokért felelős speciális megbízatású nagykövetének címezték, aki tanácsadóként működött közbe Biden hatalomátvételért felelős csapatában, és a várakozások szerint ő irányítja majd Joe Biden kabinetirodáját.

Elkeserítő, hogy a lemondásomat kérik. Erre még sokáig úgy fognak emlékezni, mint egy pártpolitikai döntésre, amely egy olyan tisztség ellen irányult, amit az amerikai emberek és a nemzeti érdek szolgálatára találtak ki” – szól a levél.

A USAGM feladata, hogy elfogulatlan hírszolgálatot teljesítsen és támogassa a szabadságot és a demokráciát a világban. Ugyanakkor Michael Pack hivatali ideje alatt voltak olyanok – köztük az RFE/RL volt igazgatói, vezető szerkesztők, és a helyi szerkesztőségek vezetői –, akikben felmerült a gyanú, hogy az igazgató szakít a hagyományos, pártokon felüli megközelítéssel, és szeretné egyetlen párt befolyását bebetonozni a hírszolgáltatók fölött.

Több vád is érte Packet, hogy bele akar szólni a tartalomba

Joe Biden hatalomátadás-átvételért felelős csapatának állami ügynökségeket felügyelő része, amit Richard Stengel vezetett, azt ígérte, hogy alapjaiban felülvizsgálják Michael Pack döntéseit, és arra is utaltak, hogy leválthatják az igazgatót. Az azonban nem volt világos, hogy a Trump-kormány személyi és egyéb döntéseit mennyire lesz könnyű visszacsinálni Joe Biden hatalomra kerülése után.

Michael Pack kijelölését némi késlekedés után júniusban hagyta jóvá a Szenátus. Michael Pack ellen több per indult, szövetségi bírói figyelmeztetésben is részesült azért, ahogy a Voice of America újságírói ügyében eljárt, valamint azzal is vádolták, hogy szerkesztői döntésekbe próbál beleszólni. Michael Pack azt állította, hogy az Egyesült Államok hírügynökségi hálózatába idegen országok ügynökei vegyültek.

Letiltott egy riportert, hogy a kormányt kérdezze

Egy alkalommal Michael Pack azzal került a hírekbe, hogy azt mondta a Voice of America fehér házi tudósítójának, "nincs felhatalmazva rá", hogy Mike Pompeo külügyminisztert kérdezze. Patsy Widakuswarát, az érintett riportert, az eset után kétszer is magyarázat nélkül alacsonyabb beosztásba helyezték.

Michael Pack lemondását megelőzően arról is kiszivárogtak hírek, hogy állítólag 2 millió dollárnyi közpénzt használt arra, hogy egy ügyvédi irodával szerződjön, akiknek olyan vezetők után kellett volna nyomozniuk, akiket Michael Pack el akart távolítani.

A volt igazgató rohamtempóban vitt át decemberben személyi változtatásokat a USAGM alá tartozó lapoknál, többek között a Voice of America lengyel irodája volt vezetőjét, Ted Lipient nevezte ki az RFE/RL élére.

A USAGM január 19-én jelentette be, hogy Pack új igazgatótanácsot nevezett ki az ügynökség alá tartozó következő szervezetek (az RFE/RL, a Radio Free Asia, és a Middle East Broadcasting Networks) élére.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG