Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Microsoft: Vakcinakutatókat támadnak orosz és észak-koreai hackerek


Koronavírus elleni oltáson dolgoznak a Pfizer egyik New York állambeli laboratóriumában, Pearl Riverben, 2020. május 5-én.
Koronavírus elleni oltáson dolgoznak a Pfizer egyik New York állambeli laboratóriumában, Pearl Riverben, 2020. május 5-én.

Három, államokhoz kötődő hackercsoport támadásait jelentette a Microsoft.

Olyan szervezeteket kezdtek el támadni államokhoz kötődő hackercsoportok, amelyek a koronavírus elleni vakcinán dolgoznak, jelentette a Microsoft.

Az érintettek többsége már a klinikai tesztelés fázisainál tart, az egyik megtámadott cég pedig sikeresen kifejlesztett már egy tesztet is.

Az említett gyógyszeripari cégek és gyógyszerkutatók Kanadában, Franciaországban, Indiában, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban voltak.

Három különböző csoportot azonosított Microsoft a kibertámadások során, két országból:

  • Stronciumnak nevezeték el az orosz államhoz köthető csoportot
  • Cinknek és Cériumnak a két különböző észak-koreait.

A Stroncium a "password spray" (jelszó szórás) és a "brute force" (nyers erő) technikákkal próbálkozott bejutni a rendszerekbe. Az elsőnél a leggyakoribb vagy megtippelhető jelszavakat próbálják meg nagyon sok felhasználónál rövid idő alatt. A másodiknál egy adott felhasználónál próbálják meg több millió gyors kísérlettel kitalálni a jelszavát.

A Cink csoport célzottan támadott egyeseket adathalász emailekkel, amiben kecsegtető állást kínáló fejvadászoknak álcázták magukat. A Cérium hasonló módszerrel próbálta megtudni a célzott személyek bizonyos védett adatait, de ők a WHO képviselőinek állították magukat, akik a COVID-19 kapcsán érdeklődnek.

A támadások többségét kivédték a Microsoft rendszerei egy részük azonban sikeres volt. Itt a Microsoft nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen adatokat szerezhettek meg a támadók.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG