Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Min változtatott a rendőrség a 12 évvel ezelőtti romagyilkosságok óta


A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: mi változott a 12 évvel ezelőtti romagyilkosságok óta, a magyar médiahelyzet elmúlt tíz évének uniós értékelése, a Sakál támadása a Szabad Európa ellen.

Tizenkét év telt el a romák elleni támadássorozat legkegyetlenebb epizódja, a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság óta. A 27 éves Csorba Róbertnek és négyéves fiának azért kellett meghalnia, mert roma származásúak voltak. A gyilkosságsorozat azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a hatóságok nem voltak felkészülve Magyarországon a rasszista bűncselekmények felderítésére. Jovánovics Esztert, a Társaság a Szabadságjogokért Egyenlőségprojekjének vezetőjét egyebek között a gyilkosságok után majd tíz évvel később létrejött gyűlölet-bűncselekmények elleni egységes nyomozati protokollról is kérdeztük. Infografikánkon pedig a támadások időrendjét idéztük fel.

A magyar médiahelyzet elmúlt tíz évének uniós értékeléséről beszélgettünk Rozgonyi Krisztina Bécsben élő és dolgozó média-, és távközlési jogásszal. Az ottani egyetem szenior kutatójaként ő volt az egyik készítője annak az Európai Bizottság által rendelt értékelésnek, mely a tagállamokban vizsgálta az Unió Audiovizuális Irányelveinek érvényesülését, és nemrég jelent meg.

Megugró járványadatok

Négyszer annyi fertőzöttet regisztálnak a fővárosi gyorsteszten eddig, mint a legutóbbi kampány során. 10 ezer ember ingyenes szűrését ajánlotta fel a Fővárosi Önkormányzat, a programra online lehetett jelentkezni. A Covid-tesztek eddigi eredményei a pozitív tesztek számának meredek emelkedését mutatják a decemberi szűréshez képest, derül ki videónkból.

"Kimegyünk a kertbe, karanténba" - amikor pozitív lesz a teszt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:47 0:00

A budapesti tapasztalatokat igazolják a hivatalos adatok is: egy nap alatt 4 385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett.

Kelet és Nyugat közötti feszültség

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra sürgette a belföldi elhárítást, hogy figyeljen oda a nyugati kísérletekre, amelyekkel „le akarják láncolni” országát – miután az EU-országok Moszkva elleni új szankciók bevezetéséről állapodtak meg. Putyin megnyilvánulása egybeesik azzal, hogy az orosz-nyugati viszony a hidegháború óta legfeszültebb időszakán megy keresztül. Az EU és az USA új szankciókkal fenyegeti Moszkvát Alekszej Navalnij ellenzéki vezető bebörtönzése nyomán.

Ha van egy perce, lapozza át képgalériánkat is: negyven éve támadta meg a Sakál néven emlegetett terrorista a Szabad Európa irodáját. A terrortámadás mögött a román Securitate állt. Célpontja is a román nyelvű szerkesztőség volt, de tévedésből a csehszlovákoknál robbant a plasztikbomba. Négy munkatárs sérült meg - a támadók elszámították magukat.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG