Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden, amit tudni kell a Donald Trump elleni vádemelésről


Donald Trump beszéde támogatói előtt Floridában 2022. február 26-án
Donald Trump beszéde támogatói előtt Floridában 2022. február 26-án

Ő az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.

Egy manhattani esküdtszék csütörtökön megszavazta a vádemelést Donald Trump ellen, aki a gyanú szerint közvetítőin keresztül hallgatási pénzt fizetett ki a 2016-os elnökválasztási kampányban. Ez újabb jogi kockázatoknak teheti ki a következő választáson is indulni kívánó üzletembert, és tovább nehezíti számára a visszatérést a Fehér Házba.

Bűnügyi nyilvántartásba vehetik a volt elnököt

Trumpot most szabadságvesztés veszélye fenyegeti, miután az utóbbi évtizedekben ellene lefolytatott nyomozások eddig még nem jártak súlyosabb következményekkel.

A manhattani kerületi ügyészi hivatal arról számolt be csütörtökön, hogy kapcsolatba léptek az egykori elnök jogi képviselőivel a további lépések ügyében. Trump akár már a jövő héten feladhatja magát New Yorkban, ahol ujjlenyomatot vesznek tőle és rendőrségi arcképet is készítenek róla. Várhatóan a bíróság előtt is meg kell majd jelennie, hogy ismertessék a vádakat, és nyilatkozhasson a bűnösségéről vagy az ártatlanságáról.

A büntetőeljárás jelentős időt és energiát vonhat el Trump elnökválasztási kampányától, habár sem az ügy, sem egy esetleges kedvezőtlen ítélet nem zárná ki őt az indulók sorából, sőt ennek ellenére jogilag akár ismét nyerhetne is 2024-ben.

E vádemelés mellett több egyéb eljárás is zajlik az exelnök ellen, amelyek további jogi problémákat okozhatnak számára. Egyre dagad a botrány a milliárdos körül, áprilisban megkezdődik az a polgári per, amelyet E. Jean Carroll újságírónő indított, aki azt állítja, hogy Donald Trump a kilencvenes évek közepén megerőszakolta egy luxusáruház próbafülkéjében.

Ehhez kapcsolódóan: Beidézte Donald Trumpot a Capitolium ostromát vizsgáló kongresszusi bizottság

Nőknek fizetett hallgatási pénz

A manhattani ügyészség már korábban is vizsgálta azokat a vádakat, amelyek szerint Trump a 2016-os elnökválasztási kampány során komolyabb összeget fizetett két nőnek, hogy hallgassanak a vele folytatott afférjukról. Az ingatlanmágnás volt ügyvédje, Michael Cohen bűnösnek vallotta magát a szövetségi kampányfinanszírozási szabályok megsértésében, és elismerte, hogy Trump utasítására összesen 280 ezer dollárt adott Stormy Daniels pornószínésznőnek és Karen McDougal korábbi Playboy-modellnek. A vádhatóság arra az álláspontra jutott, hogy ez törvénytelen, nem regisztrált kampánytámogatásnak számít, azonban a volt elnök ellen nem indítottak eljárást.

Az ügyészi hivatal vizsgálta, hogy történt-e bűncselekmény a lefizetések megszervezésekor vagy azok elszámolásakor, a készülő konkrét vádakat azonban csütörtökig titokban tartották.

Ehhez kapcsolódóan: Donald Trump bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson

Trump az ártatlanságát hangoztatja

Donald Trump, aki tagadja a szexuális kapcsolatot a két nővel, a vádemelést „politikai üldöztetésnek” minősítette, amellyel szerinte megpróbálnak beavatkozni az elnökválasztási kampányba.

Magára „teljesen ártatlan személyként” hivatkozott, és úgy vélekedett, hogy az ügyészség intézkedése része azon lépések sorozatának, amelyek célja Tegyük újra naggyá Amerikát! mozgalmának elpusztítása. Ide sorolhatók szerinte a korábbi alkotmányos felelősségre vonási eljárások (impeachment), továbbá a birtokán végzett FBI-házkutatás is, amelynek során minősített kormányzati iratokat foglaltak le.

„A demokraták hazudtak, csaltak, loptak megszállottságukban, hogy megpróbálják elkapni Trumpot” – írta közleményében.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns néhány hete bejelentette, hogy küszöbön áll az őrizetbe vétele, és tiltakozásra szólította fel támogatóit. Előző héten pedig figyelmeztetett, hogy „emberek halálával és pusztítással járhat”, ha vádat emelnek ellene. Nyilatkozatai emlékeztettek a washingtoni Capitolium 2021. január 6-i ostromát megelőző szavaira.

Bár Trump csütörtökön nem sürgetett ismét demonstrációkat, a rendőri készültség országszerte magas volt az esetleges rendbontásokra tekintettel.

Ehhez kapcsolódóan: Csalási ügyben hallgatnák ki Donald Trumpot

Folytatódik a többi nyomozás is

Trump ellen további ügyekben is vizsgálódnak. Szövetségi szinten az igazságügyi minisztérium eljárást indított amiatt, hogy az exelnök floridai birtokán olyan minősített iratokat találtak, amelyeket jogsértő módon vitt haza hivatali idejének végén. Nem zárult még le az az ügy sem, amelyet azt követően indítottak, hogy Trump a 2020-as választáskor arra próbálta rávenni szövetségeseit, hogy trükközzenek az eredményekkel.

Utóbbi miatt Georgia államban is eljárás zajlik, és az esküdtszék több pontban is vádemelést javasolt, az ügy így a Fulton megyei kerületi ügyész, a demokrata párti Fani Willis elé került.

Miután számos súlyos ügyben nyomozás zajlik Trump ellen, egyes jogi szakértők kételyeiket fejezték ki annak kapcsán, hogy bölcs döntés volt-e, hogy épp a hallgatási pénzek miatti eljárásban történjen meg az első vádemelés.

Ehhez kapcsolódóan: Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai birtokán

Trump riválisai elítélték a vádemelést

Trump úgy vélekedett, hogy az ellene felhozott vádak valójában még segíteni is fogják kampányát, és ezeket emlegetve hozzákezdett támogatói mozgósításához. Előző hétvégi első kampányrendezvényén politikai támadásokat emlegetett a különböző ügyekkel kapcsolatban, azt hangoztatva, hogy ezekkel a mozgalmát és a követőit is támadják. Csapata „Boszorkányüldözés” feliratú táblákat osztott ki a megjelentek körében.

Trump republikánus versenytársai gyorsan felszólaltak a vádemeléssel szemben, és keményen bírálták Alvin Bragg manhattani körzeti ügyészt, miközben a konkrét vádakkal nem különösebben foglalkoztak.

A legnagyobb riválisnak tekintett Ron DeSantis floridai kormányzó Amerika-ellenesnek, Mike Pence volt alelnök pedig gyalázatnak nevezte a vádemelést.

Ehhez kapcsolódóan: Huszonegy fős delegáció élén utazott Orbán Trumphoz augusztusban

Republikánus törvényhozók célkeresztjében az ügyész

Több republikánus törvényhozó is politikai üldöztetésnek minősítette az ügyészi intézkedést, amellyel szerintük fegyverként használják fel az igazságszolgáltatási rendszert.

Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke aláhúzta, hogy „el fogják számoltatni Alvin Bragget és példátlan hatalmi visszaélését”.

Az egyik leghűségesebb trumpista, a Trump előválasztási győzelme esetén esetleges alelnökjelöltként emlegetett Marjorie Taylor Greene pedig az exelnök ártatlanságát hangsúlyozta.

Szűkszavú demokrata párti nyilatkozatok

A bejelentésre eddig meglehetősen visszafogott reakciók érkeztek a Demokrata Párt soraiból, azonban néhány politikus üdvözölte a lépést, mondván, hogy már rég meg kellett volna kezdeni Donald Trump felelősségre vonását.

Joe Biden elnök, aki várhatóan be fogja jelenteni az újraindulását, nem kommentálta a történteket.

Pártja vezető testülete, az Országos Demokrata Bizottság (DNC) a konkrét ügyre nem reagált, pusztán kiemelte, hogy akármi is történik, nyilvánvaló, hogy a Republikánus Párt továbbra is szilárdan Donald Trump markában van.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti elnöke rámutatott: „Trump úrra épp ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint minden más amerikaira. Nem a politika, hanem a jogrendszer és az esküdtszék útján lehetősége lesz meghatároznia a sorsát a tények és a törvények alapján.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG