Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Minőségi oktatási rendszert és telepfelszámolást ígér a hazai cigányságnak az ellenzék


Roma gyerekek Kállón 2020. október 11-én
Roma gyerekek Kállón 2020. október 11-én

Legfontosabb híreink ma reggel: minőségi oktatási rendszert, telepfelszámolási programot és kvótarendszert ígér a hazai cigányságnak Márki-Zay Péter romaügyekért felelős referense. Macron attól tart, hogy ha tovább fokozzák a nyomást a lengyeleken és a magyarokon, kilépnek az EU-ból, ezért tovább győzködi őket. Gyorsan terjed az óvodákban az omikron, sorra zárnak be az intézmények.

Minőségi oktatási rendszert, telepfelszámolási, illetve -fejlesztési programot, valamint romakvótarendszert ígér a hazai cigányságnak Márki-Zay Péter romaügyekért felelős referense. Lakatos Béla szerint nehéz a Fidesszel versenyezni a romák ikszeiért, de azért megpróbálja.

Nemrég dolgozta ki az összellenzék romastratégiáját, amelyet el is fogadtak a pártok a Jobbiktól a DK-ig. A szakember még csak néhány hónapja kezdett el vidéki aktivistahálózatot építeni, de szerinte van még ideje, hiszen a választás csak áprilisban lesz. Interjú a Mindenki Magyarországa Mozgalom romaügyekért felelős referensével, aki azt ígérte: ha azt látja, hogy ellenzéki oldalról is csak humbug a romapolitika, otthagyja őket.

Macron: A jogállamiság vége az önkényuralom kezdete

Meglepően sokat beszélt a francia elnök a jogállamiságról az Európai Parlamentben, ahol azonban a képviselők sokkal több és határozottabb lépést vártak tőle, különösen Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban. Macron azonban nem is titkolta: attól tart, hogy ha tovább fokozzák a nyomást, ezek az országok inkább kilépnek az EU-ból, ezért tovább győzködik őket.

Teljesen átvette az irányítást az omikron-vírusvariáns

Egyetlen nap alatt 15 526 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint a koronavírus-megbetegedések 87 százalékát az omikron-variáns okozza, ennek a mutációnak a fertőzőképessége rendkívüli, azonban a védőoltás jelentősen enyhítheti a betegség lefolyását. A gyerekek körében is nagyon gyorsan terjed az új variáns, sokan vannak karanténban.

Óvodákat kellett bezárni a járvány miatt

A szigorú járványügyi szabályok ellenére gyorsan terjed az omikron-vírus az óvodások között. Budán, a XII. kerületben minden ötödik óvodáscsoport karanténba került, és van olyan kerület, ahol háromszáznál több gyerek van karanténban.

Az Eduline oktatási portál körképéből kiderül, hogy egyre több vidéki óvoda is érintett. Zalaegerszegen például hét óvodában van igazolt fertőzött. Karanténba kerültek csoportok Hódmezővásárhelyen is, Gyömrőn pedig még egy hétig csak ügyelet lesz az óvodában.

Kormányuk elismerését és több segélyt kérnek a tálibok

Afganisztán ügyvezető miniszterelnöke felszólította a kormányokat, hogy hivatalosan ismerjék el a tálibok vezette kormányt, amely augusztusban vette át a háború sújtotta ország irányítását. Eközben az országot súlyos humanitárius válság sújtja, amely emberek millióit taszította szegénységbe.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG