Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Káosz és oltásellenesség - az egészségügyi dolgozók oltását vizsgálta az orvosi kamara


Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én.
Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én.

A Magyar Orvosi Kamara tapasztalata szerint a szervezetlenség mellett ront a helyzeten, hogy még az egészségügyben, főként a szakdolgozók körében is nagy az oltást elutasítók aránya. Az országos tisztifőorvos közben mobil oltópontokról, a városi kórházak és a háziorvosok bevonásáról beszélt.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) honlapján a szervezet titkára, Svéd Tamás osztotta meg a vidéki és a fővárosi oltópontokon tapasztaltakat. Mint írja Magyarországra az EU által lekötött mennyiségből eddig nagyjából 79 ezer oltóanyag érkezett. Ez a mennyiség elvileg mintegy 80 ezer ember beoltását tenné lehetővé a napokban, ha biztosak lehetnénk benne, hogy a három hét múlva esedékes második oltás idejére ugyanennyi, ugyanilyen oltóanyag rendelkezésre áll majd.

Mivel azonban az illetékesek ebben nem bíznak eléggé, a rendelkezésre álló anyag felét a második oltásra tartalékolják.

Nincs racionális elosztás

A szakember úgy fogalmaz, elfogadva, hogy Magyarországon jelenleg 40 ezer oltás van 140 000 egészségügyi dolgozóra és 10 millió lakosra, elvárható lenne, hogy a mennyiség elosztása központilag, racionálisan történik: meghatároznak egy prioritási sorrendet.

A MOK-titkár példaként említ egy lehetséges sorrendet:

  • COVID osztályok és ellátó helyek dolgozói (semmilyen szkafander és védőfelszerelés nem nyújt 100%-os biztonságot),
  • az előszűrés nélküli betegekkel foglalkozók (sürgősségi osztályok, baleseti sebészetek dolgozói),
  • a rendszeresen aeroszolnak kitett egészségügyi dolgozók,
  • a légutat biztosító aneszteziológusok és jelenleg is dolgozó fogorvosok.

A jelek szerint azonban nem ez történik, írja a szakember, hozzátéve, hogy a fenti csoportoknak a megszervezett és levezényelt beoltásával az első adag vakcina el is fogyna – mindenki más kénytelen lenne várni a sorára.

"Ez esély a normális életre" - oroszok a Szputnyik-V-ről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:50 0:00

Intézzék maguk, ott és ahogyan tudják

A MOK-titkár beszámolójában a vidéki és a fővárosi helyzetet is elemzi. Mint írja, az elsőként kiépült oltóhelyek – részben érthetően – az oltást saját munkatársaikkal, közte az összes jelentkező irodai dolgozó vakcinázásával kezdték.

A megyei jogú kórházakban kijelölt oltópontokban pontos menetrend készült ugyan a dolgozók számára, a külső, kisebb ellátóhelyek munkatársainak és az alapellátóknak azonban nem, noha ugyanott oltják őket is. Nekik jelentkezniük kell, esetleges, hogy működik-e az oltóhelyek honlapján az online időpontkérés, és ha a működik is gyorsan betelnek a helyek.

"A megadott telefonszámok egy része elérhetetlen, egy kisebb része hibás, leginkább pedig foglalt, túlterhelt", ez pedig egyre frusztráltabbá teszi próbálkozókat – írja a kamarához befutott panaszok alapján részletezte Svéd Tamás.

Budapesten ennél is kaotikusabb a helyzet, mert minden egyes oltáscentrum mást kért vagy kér az egészségügyi dolgozóktól a regisztrációhoz, az oltás során pedig sokszor tumultuózus helyzetek alakulnak ki. Az oltóponttal eddig nem rendelkező budapesti kórházak dolgozói közül sokan azt a tájékoztatást kapták, hogy központi szervezés nem lesz, egyénileg kell jelentkezniük az oltás beadásáért, ahol és ahogyan tudnak.

A MOK titkára szerint, ha azok, akik jelentkeznének oltásra, ilyen mértékű frusztrációnak lesznek kitéve, az nem segíti az átoltottság elérését.

Müller Cecília: hetente jön vakcina

Közben az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján arról beszélt, hogy bővítik az oltóhelyek körét, a városi kórházakat is beléptetik az oltópontok közé. A szociális ellátóhelyek lakói is hamarosan sorra kerülnek, nekik Müller Cecília elmondása szerint sehova sem kell menniük, őket "mobil oltópontokon" oltják majd be. Tervezik a háziorvosok bevonását is a védőoltásba, ezért az országos tisztifőorvos arra kérte a háziorvosokat, hogy mielőbb oltassák be magukat.

Müller Cecília megerősítette, hogy eddig három szállítmány vakcina érkezett Magyarországra, ez első körben összesen 79 ezer fő oltására elegendő, de már a következő szállítási időpontokat is tudják, hetente jön vakcina Magyarországra.

Lista azokról, akik nem kérik

A kamara titkára arra is kitér, hogy a szakdolgozók körében is "aggasztóan és nehezen érthetően" nagy az oltást elutasítók aránya. Decemberben, még az oltás megkezdése előtt országszerte bekérték az egészségügyi munkahelyekről azoknak a dolgozóknak a listáját, akik az oltást NEM kérik. Arról ugyanakkor nincs információ, mi lett vagy lesz ezeknek a listáknak a sorsa. A kamara értesülése szerint például a Semmelweis Egyetemen személyes elbeszélgetésre/rábeszélésre számíthat minden, az oltást elutasító dolgozó.

Orbán Viktor miniszterelnök még az oltás megkezdése előtt, december 18-án beszélt arról, hogy kérni fogja az egészségügyben dolgozókat, minél nagyobb számban oltassák be magukat, de úgy fogalmazott, "ez egyáltalán nem általános vágy ebben a pillanatban". Arról is beszélt, hogy nem szeretné feladni az oltás önkéntes jellegét, és senkit sem szeretnének oltásra kényszeríteni, az egészségügyben dolgozóktól viszont azt kéri, védjék meg magukat.

A MOK-titkár beszámolója azzal zárul, hogy noha a jelek szerint, a megszorító intézkedéseknek is köszönhetően, a járvány visszaszorulóban van. A szilveszteri házibulik azonban egy hét múlva éreztethetik hatásukat, az angliaihoz hasonló vírusmutációk behurcolása vagy helyi megjelenése pedig jelentősen ronthatja a helyzetet. Vagyis a legfőbb cél a megfelelő mennyiségű oltás beszerzése és az oltási hajlandóság növelése kell legyen.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.
XS
SM
MD
LG