Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

MOK: Nem végezték ki a kamarát, egyre több orvos jelzi maradási szándékát


Kincses Gyula elnök és Álmos Péter alelnök a MOK rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten, 2023. február 27-én
Kincses Gyula elnök és Álmos Péter alelnök a MOK rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten, 2023. február 27-én

Egy nap alatt már csaknem ötezer orvos jelezte, hogy fent kívánja tartani kamarai tagságát - mondta Álmos Péter, a MOK alelnöke a MedicalOnline-nak. Megkönnyebbülésnek nevezte, hogy mostantól sokkal tágabbá válik a kamara mozgástere, mint ami eddig volt a hazai politikai berendezkedés alapján. Közben a Népszava kérdésére az Európai Bizottság szóvivője közölte: veszélybe sodorhatja a befagyasztott uniós forrásokat MOK átalakítása.

Dühös a módszer miatt, ahogyan 24 óra alatt megszüntették a kötelező kamarai tagságot, és elvették a hivatásrendtől az etikai rendszer működtetését - mondta a lapnak Álmos Péter.

“A kormányzat nem egy öncélú klubot akar ellehetetleníteni, hanem egy állami alapfeladatához, az állampolgárok egészségének biztosításához hozzájáruló fontos köztestület – nem véletlenül – kemény fellépését, visszajelzését akarja félresöpörni azt üzenve, hogy a gyógyítást illetően a gyógyítók ne fogalmazzanak meg saját, ellentétes véleményt. Ezzel az állampolgárokat károsítják meg” - fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: MOK: Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat

Az viszont megkönnyebbülés számára, hogy a hazai politikai berendezkedés eddig viszonylag szűk mozgásteret adott a kamarának, ami most sokkal tágabbá vált. A hatalom számára a hivatalokat sokkal könnyebb bezárni, mint egy független ellenállást megtörni - tette hozzá.

Álmos Péter szerint, aki április 1-jétől MOK-tag lesz, egy olyan szakmai közösséghez tartozik majd, amely része az európai orvosi társadalomnak és a szakmai tisztaságot képviseli. Céljuk, hogy a kamarához tartozás presztízs legyen és a kamarai tagokról el lehessen mondani, hogy egy hivatásrend elismert tagjai. Az Etikai Kódexet nem dobják el, fontos igazodási pont lesz - jelentette ki.

Korábbi cikkünk a témában: Elfogadta az Országgyűlés a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetését

Mint mondta, nem végezték ki a MOK-ot, mert egy 5-10 ezer fős erős, összetartó kamara is lehet ütőképes, ráadásul az elmúlt két nap eseményei biztatóak szerinte. Csütörtök estig e-papíron és e-mailben már mintegy ötezren jelezték maradási szándékukat, és a számok folyamatosan emelkednek.

Az országos küldöttközgyűlésen határozatba foglalt céljaik nem változnak, a nyomásgyakorlás tovább zajlik, folytatják az önként vállalt túlmunkaszerződések felmondásának letétbe helyezését - mondta Álmos Péter, hozzátéve, hogy ha ezt csak néhány ezren megteszik, az több mint elég.

Népszava: Veszélybe sodorhatja a befagyasztott uniós forrásokat MOK átalakítása

„A magyar Országgyűlés által elfogadott friss törvényjavaslat, illetve benyújtásának módja meghatározó lehet a Magyarország által vállalt kötelezettségek teljesítése szempontjából” - írta a lap kérdésére az Európai Bizottság szóvivője a MOK működését átalakító jogszabályról.

A szóvivő tájékoztatása szerint a magyar kormány társadalmi konzultációra és hatásvizsgálatra tett ígéretének végrehajtását a nyolcból hat fizetési kérelem elbírálásakor vizsgálni fogják. A MOK-kal kapcsolatos törvénymódosítás körülményei már az első, nyolcszázmillió eurós részlet folyósítását megzavarhatják - írja a lap.

XS
SM
MD
LG