Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A momentumos Kerpel-Fronius Gábor indulna jövőre Zuglóban az MSZP-s Horváth Csabával szemben


Kerpel-Fronius Gábor
Kerpel-Fronius Gábor

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes több forrásból származó információink szerint polgármesterjelöltként indulna a XIV. kerületben jövőre; ezzel még saját pártján belül is okozott ellentéteket. Van ugyanakkor olyan ellenzéki vezető, aki szerint nem automatikus Horváth Csaba regnáló kerületi vezető újraindulása.

Kevés dologban értenek egyet az ellenzéki pártok a 2024-es helyhatósági választásokkal kapcsolatban, de az egyik ilyen az, hogy a 2019-ben nyerni tudó és hivatalban lévő polgármesterek, illetve helyi képviselők újrázhatnak, ha szeretnének.

„Ez egy ökölszabály” – mondta lapunknak több ellenzéki pártvezető. Egyikük szerint kivételek vélhetően olyan esetekben lesznek csak, ahol az elmúlt években szétesett az ellenzéki polgármester mögött álló koalíció.

Nem automatizmus

Más kérdés, hogy például Egerben, ahol ez megtörtént, a volt jobbikos képviselő Mirkóczki Ádám egy felmérés szerint még mindig a legnépszerűbb politikus a városban, így az ellenzéknek sem lenne érdeke ellenjelöltet állítani vele szemben. Egerben minden bizonnyal egy helyi civil ernyőszervezet jelenti majd a megoldóképletet.

Ehhez kapcsolódóan: előválasztás valószínűleg kevés lesz, de az asztal alatti lábrugdosás már megkezdődött az ellenzéki pártok között.

A fentiek alapján Zuglóban automatikusnak kellene lennie Horváth Csaba újraindulásának, mégis a XIV. kerület lehet az egyik első hely Budapesten, ahol látványosan egymásnak ugranak a pártok. A Szabad Európa több forrásból származó információi szerint ugyanis Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szeretne jövőre polgármesterjelöltként indulni, aki megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni.

Helyi forrásaink szerint ugyanakkor ambícióját jelzi, hogy az utóbbi hetekben több alkalommal is megjelent a Momentum aláírásgyűjtő standjainál a kerületben (a párt a státusztörvény ellen tiltakozik ezzel). Az okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes elérhető vagyonnyilatkozata szerint a XIII. kerületben rendelkezik lakással, egy Wikipédia-oldal szerint pedig a Momentum XIII. kerületi szervezetének elnöke. Többen emiatt is kritizálták indulási szándékát, még saját pártjában is.

Belső feszültség

„A Momentum eddig nagyon odafigyelt arra, hogy helyi politikusai valóban helyiek legyenek, az ejtőernyőzést – főleg önkormányzati szinten – nem tartja elfogadhatónak. Egy ilyen eset komoly feszültségeket okoz a kerületben” – mondta egy, a párt ügyeire rálátó forrásunk.

Arra pedig többen is felhívták figyelmünket, hogy Kerpel-Fronius Gábor „semmit nem tud a kerületről”, egészen a legutóbbi hetekig egyáltalán nem foglalkozott a helyi ügyekkel – pedig ilyenből több olyan is akadt, amely még az országos sajtó ingerküszöbét is elérte.

Ehhez kapcsolódóan: Átírta a választási szabályokat a kormánytöbbség.

Ugyanakkor – ahogy arra a DK egyik vezetője felhívta a figyelmet – éppen Zugló az, ahol a helyi választókat láthatóan nem érdekli, hogy politikusainak van-e kerületi kötődésük. Erre példa a regnáló polgármester Horváth Csaba (aki korábban a II. kerületet vezette) mellett Hadházy Ákos parlamenti képviselő, aki Szekszárdon él, de Karácsony Gergely is polgármesterként költözött a kerületbe. (Kicsit korábbra visszatekintve: Weinek Leonárd SZDSZ-es polgármester Mogyoródról ingázva intézte a kerület ügyeit.)

Tóth Csaba, a „nemkívánatos”

A sors iróniája, hogy korábbi zuglói kötődése az MSZP nyugat-magyarországi fiktív-tag botránya után a XIV. kerületbe került Tóth Csabának sem volt, de az MSZP-s képviselő 2010-2022 közötti regnálása alatt olyan erős hátországot épített ki magának Zuglóban, amivel rajta kívül talán ma sem rendelkezik senki.

Úgy tudjuk, Kerpel-Fronius Gábor indulási ambíciója a Momentumot is megosztja. A feszültséget nemcsak az okozza, hogy a párton belül politikai érdekek ütköznek, de az is, hogy Kerpel-Fronius magatartása „nem momentumos”.

„Most elkezdett aláírásokat gyűjteni, pultozni a helyi momentumosokkal, és egyenként próbálja meggyőzni az embereket, hogy az ő indulását támogassák jövőre polgármesterként. Ez sem megszokott a Momentumban, hogy egy vezető ilyen módon gyakoroljon politikai nyomást a tagokra” – tette hozzá forrásunk.

Egy másik momentumos forrásunk azt mondta, Kerpel-Fronius Gábor a Momentum elnökségi, valamint a területi jelöltállítási bizottság tagjaként akár a saját indulásáról is szavazhat majd, ami elég visszás helyzetet jelentene.

Ehhez kapcsolódóan: A főpolgármester szerint 25 milliárdot von el a kormány Budapesttől.

Több, a kerület ügyeire rálátó forrásunk is arról beszélt, hogy az önkormányzatban a Momentum képviselői azok, akik a legtöbbet próbálják a helyiek érdekeit képviselni akár Horváth Csaba jelenlegi MSZP-s polgármesterrel – és a Fidesszel – szemben is.

Hosszú, forró nyár

Forrásaink azt is mondták, hogy Rózsa András, a Momentum XIV. kerületi alpolgármestere szintén indulna a zuglói polgármesteri címért jövőre – ez pedig további feszültségek forrása lehet a párton belül. Kerestük Rózsa Andrást, hogy megerősíti-e értesüléseinket, de nem akart nyilatkozni.

A jelöltekről a végső szót hivatalosan az elnökség mondja ki, de egy, a Momentum belső viszonyaira rálátó forrásunk szerint „bátor döntés lenne az elnökségtől, ha a helyi szervezet ellen döntene”. A kérdést az is bonyolítja, hogy – mint írtuk – Kerpel-Fronius tagja a párt elnökségének, és információink szerint operatív irányítási képességei miatt Gelencsér Ferenc pártelnök bizalmát is erősen élvezi.

Horváth Csaba polgármester megkeresésünkre azt mondta, nem tud Kerpel-Fronius Gábor indulási szándékáról, de szerinte „az MSZP és a DK álláspontja egyértelmű ebben a kérdésben: minden inkumbens jelöltet támogat az újraindulásban. Egyébként pedig ha bárki azon gondolkozik, hogy ráindul egy ilyen jelöltre, hogy ezzel a kerületet átjátssza a Fidesznek, lelke rajta.”

Ugyanakkor a már idézett DK-s vezető szerint Budapesten éppen Zugló lehet az a kerület, ahol a már említett ökölszabály felülíródhat, mégpedig azért, „mert Horváth Csaba elég erősen kötődik Tóth Csabához, és ez a kampányban komoly hendikepet jelenthet”.

Korábban azt írtuk: több ellenzéki politikus szerint legkésőbb idén szeptemberben le kellene zárni a nyitott kérdéseket a jelöltekkel kapcsolatban a 2024-es helyhatósági választásokat illetően, ez alapján intenzív tárgyalásokkal telhet majd a nyár – akár Zuglóban is.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG