Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij az ENSZ-főtitkárt és a török elnököt fogadja Lvivben


Kilőtt orosz katonai járművekből és fegyverekből nyílt kiállítás az ukrajnai Lvivben 2022. augusztus 11-én
Kilőtt orosz katonai járművekből és fegyverekből nyílt kiállítás az ukrajnai Lvivben 2022. augusztus 11-én

Az ukrán gabonaexport újraindításáról szóló megállapodásról, az oroszok által megszállt atomerőműben kialakult bizonytalan helyzetről és a csaknem fél éve tartó háború befejezését célzó erőfeszítésekről tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkárral és Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel.

Guterres már szerdán megérkezett az ukrán–lengyel határhoz közeli Lvivbe, Erdoğan pedig a háború kitörése óta először utazik Ukrajnába.

Múlt hónapban Törökország és az ENSZ segítségével jött létre az a megállapodás, amely lehetővé tette, hogy Ukrajna 22 millió tonna gabonát exportálhasson, amely Oroszország február 24-én indított inváziója miatt a fekete-tengeri kikötőkben rekedt. Oroszország és az ENSZ egy külön megállapodásban megegyezett az orosz élelmiszer- és műtrágyaszállítmányok exportjának akadálymentesítéséről.

A háború és az elakadt export jelentősen súlyosbította a globális élelmiszerválságot, mert Ukrajna és Oroszország is jelentős beszállító.

A gabonaárak Oroszország inváziója után tetőztek, és bár azóta némelyik visszatért a háború előtti szintre, továbbra is jelentősen magasabbak, mint a koronavírus-világjárvány előtt.

A fejlődő országokat különösen súlyosan érintette az ellátási hiány és a magas árak. Bár a teherhajók már szállítanak Ukrajnából és Oroszországból, az élelmiszerválság még nem ért véget.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő a héten újságíróknak azt mondta, hogy Guterres ukrajnai útja lehetővé teszi, hogy a főtitkár első kézből lássa a kezdeményezés eredményeit, amely kritikusan fontos emberek százmilliói számára.

Dujarric hozzátette, hogy várakozásai szerint a csütörtöki tárgyalásokon szóba kerül a háború politikai megoldásának szükségessége is.

Mint mondta, a három vezető megvitatja majd az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai Zaporizzsja Atomerőmű, Európa legnagyobb atomerőművének helyzetét is, miután Moszkva és Kijev egymást vádolja a biztonságot veszélyeztető támadásokkal.

Zelenszkij szerda esti videóbeszédében megerősítette: követeli, hogy az orosz hadsereg hagyja el az erőművet, hangsúlyozva, hogy csak a teljes átláthatóság és ellenőrzés garantálhatja az ukrán állam, a nemzetközi közösség és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára a nukleáris biztonsághoz való fokozatos visszatérést. A NAÜ az ENSZ egyik szerve. Oroszország elutasította Zelenszkij követelését.

Erdoğan hivatala megerősítette, hogy a török elnök a gabonamegállapodásról, valamint a háború diplomáciai úton történő befejezésének lehetőségeiről is tárgyalni fog.

A hónap elején a török vezető ezekben a témákban egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Márciusban Törökország adott otthont az orosz és ukrán tárgyalási fordulónak, ahol az ellenségeskedés befejezését célzó lehetőségekről tárgyaltak. Az egyeztetések az isztambuli találkozót követően leálltak, mindkét fél a másikat hibáztatta.

Erdoğan óvatos egyensúlyozásba kezdett, miután jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Ukrajnával egyaránt. Törökország drónokat adott Ukrajnának, amelyek jelentős szerepet játszottak a konfliktus kezdeti szakaszában az orosz előrenyomulás megakadályozásában, de tartózkodott attól, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz.

Közben Törökország is jelentős gazdasági válsággal néz szembe, a hivatalos infláció csaknem nyolcvanszázalékos, ezért a kereskedelem és a turizmus területén egyre inkább Oroszországra támaszkodik. Az orosz gáz a török energiaszükséglet 45 százalékát fedezi, és az orosz atomenergia-ügynökség építi Törökország első atomerőművét.

Putyin és Erdoğan Szocsiban találkozott a hónap elején, ahol megállapodtak abban, hogy megerősítik az országaik közötti energetikai, pénzügyi és egyéb kapcsolatokat, ez azonban Nyugaton aggodalmat keltett: attól tartanak, hogy Ankara segíthet Moszkvának kijátszani az Egyesült Államok és az Európai Unió szankcióit.

Szerda este az orosz erők Harkivot és a környező régiót lőtték Északkelet-Ukrajnában. A támadásokban legalább hét ember meghalt, húsz pedig megsebesült, valamint lakóépületek és polgári infrastruktúra rongálódott meg – közölték az ukrán hatóságok.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG