Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva szigorít a civil szervezeteket, újságokat célzó "idegen ügynök" törvényen


Az orosz zászló az előtérben egy behajtani tilos táblával.
Az orosz zászló az előtérben egy behajtani tilos táblával.

Újabb bővítést fogadott el az orosz parlament a külföldi támogatást kapott szervezeteket megbélyegző törvényhez. Magyarországon is van egy hasonló törvény, ami az EU szerint uniós jogot sért, de a Fidesz tavaly év végén leszavazta a hatályon kívül helyezését.

Jóváhagyta az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma azt a törvénymódosítást, amely pénzbírság kiszabását tenné lehetővé azokra, akik megszegik az ország sokat vitatott „idegen ügynök” törvényét.

A 2012-ben elfogadott és azóta több alkalommal kibővített törvény lehetőséget ad a hatóságoknak, hogy „idegen ügynöknek” minősítsenek civil szervezeteket, emberi jogi csoportokat, hírszolgáltatókat, és olyan magánembereket, akik a hatóságok szerint külföldről kapnak anyagi támogatást. Az „idegen ügynök” címke egyébként negatív, a szovjet időket idéző konnotációkat hordoz magában.

Akár milliós bírságot is kaphat, aki nem működik együtt

A törvény az érintett szervezeteket bürokratikus szigornak, szúrópróbaszerű vizsgálatoknak veti alá, és megköveteli tőlük, hogy „idegen ügynök” címkével lássák el a publikált tartalmaikat. Ezen kívül be kell számolniuk és forrásaikról és kiadásaikról is.

A február 16-án elfogadott törvény szerint azok, akik nem teszik ki az „idegen ügynök” címkét, 2 500 rubel (10 ezer forint) bírságra számíthatnak, ha magánemberek, és 500 ezer rubelre (2 millió forint), ha jogi személyek. Ezen felül azok a szervezetek, amelyeket „idegen ügynök”-nek minősítenek, és amelyek anélkül dolgoznak, hogy önként regisztrálnának mint olyan, akár 5 millió rubeles, azaz 20 millió forintos bírságot is kaphatnak.

Lapcsoportunkat is fenyegeti a törvény

A törvénymódosítás előbb a felsőház elé kerül, majd Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kell aláírnia. A törvény többek között a hírszolgáltatókat is célba veszi, a Radio Free Europe/Radio Liberty (amelynek a tagja a magyar Szabad Európa is) az egyike azoknak, akiket „idegen ügynök”-nek minősített Oroszország.

Vlagyimir Putyin elnökségének kezdete óta a Kreml stabilan a szabad média korlátozásán dolgozik. Oroszország a 149. a Riporterek Határok Nélkül 180 országot felsoroló Világ Sajtószabadság Indexén.

Magyarországon is van hasonló törvény

Magyarországon 2017-ben egy elég hasonló törvény került elfogadásra. Ez a 2017. évi LXXVI. Törvény a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról. Ennek értelmében be kell jelentenie a magyar civil szervezeteknek, ha külföldről kapnak támogatást évi 7,5 millió forint fölött.

A magyar kormány saját bevallása szerint az olyan "idegen befolyások" ellen alkotta meg a törvényt, mint a kormányzati kommunikációban sokszor a magyar nemzeti érdekek ellen munkálkodó összeesküvőként bemutatott magyar származású amerikai milliárdos, Soros György alapítványai.

Az Európai Unió Bírósága a nyáron úgy ítélkezett, hogy a magyar civil törvény „hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be, és ezzel megsértette az EUMSZ 63. cikk, valamint a Charta 7., 8. és 12. cikke alapján fennálló kötelezettségeit”.

Leszavazta a Fidesz a törvény hatályon kívül helyezését

A törvény hatályon kívül helyezését tavaly szeptemberben kezdeményezte az MSZP parlamenti frakciója, de végül a fideszes, valamint a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselők a törvény sürgős eljárás keretében történő hatályon kívül helyezése ellen szavaztak, így az azóta is érvényben van.

Annak ellenére, hogy több szervezet, köztük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is jelezte, hogy nem fognak eleget tenni a törvénynek, nem tudni róla, hogy valaki ellen ténylegesen el is jártak volna a civil törvény alapján. De a Klubrádióban tavaly a TASZ képviselője azt nyilatkozta, hogy sokakat még így is elbizonytalanít a törvény, vannak akik egyenesen félnek együtt működni velük a szabályozás miatt.

Készült a Klubrádió tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG