Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

RFE/RL: Oroszország nemzetközi egyezményt sért az "idegen ügynök" törvény alkalmazásával


Az RFE/RL moszkvai irodája, 2021. január 27.
Az RFE/RL moszkvai irodája, 2021. január 27.

A Radio Free Europe/Radio Liberty hírszolgálat (röviden RFE/RL, ennek a csoportnak a tagja a magyar Szabad Európa is) azt állítja, hogy Oroszország egy kétoldalú befektetési szerződést sért azzal, hogy az ország vitatott „idegen ügynök” törvényét felhasználva a hírszolgálat tagjait célozza.

Erről az RFE/RL február 11-én adott ki egy közleményt, miután az elmúlt hetekben az orosz felügyeleti szervek egy sor bírságot róttak ki a vállalatra.

A Roszkomnadzor orosz médiafelügyelet azt követelte az RFE/RL-től, hogy tartsa be azt az előírást, mi szerint a külföldről finanszírozott médiatermékeknek a tartalmaikat fel kell címkézniük.

A követelmények szerint, többek között, minden televíziós, rádiós, vagy videóanyag előtt – legyen az hagyományos vagy internetes – egy 15 másodperces figyelmeztető üzenetet kell lejátszani.

1 millió dollár is lehet a bírság

Az RFE/RL – az egyike annak a három hírszolgálatnak, akiket „idegen ügynöknek” minősítettek, és az egyetlen, amit meg is bírságoltak – nem tett eleget a követelésnek. Erre válaszul a Roszkomnadzor 260 rendbeli kihágást állapított meg. Miután az ügy a következő hetekben átfut az igazságszolgáltatás rendszerén is, várhatóan körülbelül 1 millió dollár bírságok fognak majd kiróni a vállalatra.

A most kiadott közleményben ar RFE/RL azt mondja, Moszkva megsértett egy 1994-es kétoldalú egyezményt Oroszország és Csehország között, amely arra kötelezi Oroszországot, hogy fair módon járjon el a cseh befektetésekkel szemben.

Az RFE/RL kezdeményezte, hogy tárgyaljanak az ügyről. Amennyiben erre Moszkva nem hajlandó, az egyezmény lehetővé teszi nemzetközi jogorvoslat kérését Oroszországgal szemben, derül ki az RFE/RL közleményéből.

Az RFE/RL elnöke szerint a cég kiszorítása a cél Oroszországból

Az orosz kormánynak ezek a büntető intézkedései ideges válaszreakciók, amelyeknek az a célja, hogy kiszorítsák az RFE/RL-t, amikor a néző-, olvasó- és hallgatószámunk Oroszországban éppen csúcsokra tör” – mondta Daisy Sindelar, a szervezet ügyvezető elnöke és főszerkesztője.

Szándékunkban áll minden elérhető jogi utat felhasználni, hogy megvédjük a működésünket Oroszországban, hogy továbbra is azt a pontos és eltökélt újságírói munkát tudjunk szolgáltatni a közönségünknek, amit elvárnak tőlünk” – mondta Sindelar.

Az RFE/RL egy privát, nonprofit szervezet, amelyet Delaware állam törvényeinek megfelelően alapítottak. Az RFE/RL globális központja 1995 óta a Cseh Köztársaságban van, korábban pedig Münchenben volt. Az RFE/RL működése egy cseh jogi személyen, avagy egy úgynevezett branchen, magyarul fióktelepen keresztül történik.

Ezért a vállalat érvelése szerint oroszországi befektetései az 1994-es Prága és Moszkva között kötött egyezmény hatálya alá esnek. Több tucat prágai alkalmazottal, és 50 teljes állásban dolgozó munkatárssal Oroszországban, valamint közel 300 szabadúszó riporterrel, az RFE/RL orosz nyelvű televíziós, rádiós és online szolgálata a céget az egyik legnagyobb független külföldi hírszolgáltatóvá teszi Oroszországon belül.

"Idegen ügynök"

Médiamegfigyelők azt mondják, úgy tűnik, a büntetések célja az RFE/RL oroszországi működésének beszüntetése. A cég orosz nyelvű szolgálatai jelenleg 6,7 millió embert érnek el hetente.

Az először 2012-ben életbe lépett, és azóta számos alkalommal kiterjesztett „idegen ügynök” törvény lehetőséget ad az orosz hatóságoknak, hogy megjelöljenek civil szervezeteket, emberi jogi csoportokat és hírszolgálatokat, ha úgy ítélik meg, hogy azok „idegen ügynökként” külföldi anyagi támogatást kapnak, hogy politikai tevékenységet végezzenek. Az „idegen ügynök” címkének pejoratív, a szovjet időket idéző konnotációi vannak.

A törvény az érintett szervezeteket bürokratikus szigornak, szúrópróbaszerű vizsgálatoknak veti alá, és megköveteli tőlük, hogy „idegen ügynök” címkével lássák el a publikált tartalmaikat. Ezen kívül be kell számolniuk és forrásaikról és kiadásaikról is.

Többek között arra is kötelez a törvény bizonyos, külföldről anyagi forrásban részesülő hírszolgálatokat, hogy Oroszországban tüntessék fel, „külföldi ügynök” által készített tartalmat szolgáltatnak. Ráadásul a törvény miatt a büntetőeljárás veszélye is fenyegeti az RFE/RL újságíróit.

Szankciókat javasolnak amerikai politikusok, amennyiben Moszkva végig viszi az ügyet

Az RFE/RL vezetése azt mondta, hogy más külföldi hírszolgáltatókkal összehasonlítva az derül ki, hogy az orosz felügyeleti szervek kifejezetten az RFE/RL-t vették célba, büntető jelleggel.

A másik két hírszolgáltató, amelyekre alkalmazták az „idegen ügynök” törvényt, és akiket köteleztek, hogy címkézzék föl a tartalmaikat – bár még nem büntették meg őket – a Voice of America és egy kis cseh felület, a Medium-Orient. Utóbbiak jelenleg nincsenek jelen fizikailag Oroszországban.

Múlt hónapban demokrata és republikánus politikusok közösen felhívást intéztek, hogy az Egyesült Államok vezessen be újabb szankciókat Moszkvával szemben, ha a Kreml végig viszi a bírságok betartatását és a kapcsolódó korlátozásokat.

Vlagyimir Putyin elnökségének kezdete óta a Kreml stabilan a szabad média korlátozásán dolgozik. Oroszország a 149. a Riporterek Határok Nélkül 180 országot felsoroló Világ Sajtószabadság Indexén.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG