Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkvai út után belarusz kormánytagot fogad a magyar külügy


Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszter (b2) megérkezik Budapestre 2023. április 11-én
Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszter (b2) megérkezik Budapestre 2023. április 11-én

Már kedden Budapestre érkezett a belarusz külügyminiszter, aki Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt, szerdán pedig Szijjártó Péter fogadja, miután megérkezett Moszkvából. Mindkét látogatás várhatóan újabb kritikákat vált ki Magyarország nyugati szövetségeseitől, akik éppen elszigetelni próbálják az orosz agresszort és legfőbb szövetségesét, a belarusz Lukasenkát, akinek gyanús választási győzelmét nem ismerik el.

Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszter kedden Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt Budapesten – derült ki a BelTA belarusz hírügynökség jelentéséből, a magyar kormány nem adott hírt a találkozóról. A találkozó napirendjén a mezőgazdasági együttműködés szerepelt.

A hírügynökségi jelentésből az is kiderül, hogy a belarusz külügyminiszter többnapos látogatásra érkezett Budapestre. Szergej Alejnyik szerdán közösen vezeti a gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi bizottság ülését Szijjártó Péterrel, miután a magyar külügyminiszter visszatér moszkvai útjáról.

Ehhez kapcsolódóan: Rádióinterjúja miatt évekre rács mögé kerül egy volt egyetemi professzor Belaruszban

A BelTA hírügynökség beszámolójában emlékeztet, hogy Szijjártó Péter legutóbb februárban járt Minszkben, és ott állapodtak meg abban, hogy tavasszal tartják meg a gazdasági együttműködéssel foglalkozó bizottság ülését.

„A találkozón megállapodtunk abban, hogy intenzívebbé tesszük a közös munkát a hagyományos intézményi formátumok keretében, ami további ösztönzést jelent a közös kapcsolatok bővítésére. Abból indulunk ki, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés sikeres fejlesztéséhez már nem elegendő az egyszerű kereskedelem. Ezért tárgyalásaink egyik témája az volt, hogy megvitassuk az ipari együttműködés bővítésének lehetőségeit” – mondta a tárgyalásokat követően Szergej Alejnyik.

Korábbi cikkünk a témában: Tíz év börtönre ítélték Beloruszban a legutóbbi Nobel-békedíjast

Szijjártó Péter februári minszki látogatását az Európai Parlament közös határozatban ítélte el – írta meg a Népszava.

„Az EP elítél minden olyan fellépést, beleértve a minszki hatóságoknál tett magas rangú látogatásokat, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió egyértelműen nem ismeri el a Lukasenka-rezsimet. Ezzel összefüggésben sajnálatát fejezi ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2023. február 13-i minszki látogatása miatt, amely ellentétben áll a Belarusszal és Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos uniós politikával” – idézte a lap az EP határozatát.

Kerestük az ügyben az Agrárminisztériumot és a külügyminisztériumot, hogy adjanak tájékoztatást a Nyugat által nem legitimnek tekintett belarusz rezsim tagjának többnapos budapesti látogatásáról, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

XS
SM
MD
LG