Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Műholdak megsemmisítésére alkalmas fegyvert állíthatott pályára Oroszország


Patrick Ryder
Patrick Ryder

Az amerikai védelmi minisztérium friss tájékoztatása szerint Moszkva valószínűleg a hónap elején űrfegyvert bocsátott fel, a Kreml azonban tagadja az erről szóló híreket.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy Oroszország előző héten ugyanazon Föld körüli pályára állította a fegyvert, amelyet egy amerikai kormányzati műhold is használ.

Hozzátette, hogy értékeléseik szerint az eszköz hasonlít a 2019-ben és 2022-ben felbocsátottakra. „Felelősségünk, hogy készen álljunk a terület védelmére” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államokat aggasztja a műholdak elleni orosz fegyverek fejlesztése

Szergej Rjabkov, az orosz védelmi miniszter helyettese azonnal tagadta az erről szóló jelentést, és hamis információk terjesztésével vádolta meg Washingtont.

„Mindig kiállunk a támadó eszközök Föld körüli pályára helyezése ellen” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz katonák is egyre inkább hozzáférnek a Starlink műholdas internetszolgáltatásához

Az amerikai hírszerzés februárban figyelmeztetett, hogy Oroszország űrbe telepíthető, műholdelhárító nukleáris fegyvert kíván kifejleszteni, amely fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára.

A Kreml ezt határozottan tagadta, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig emlékeztetett rá, hogy Oroszország mindig is kategorikusan ellenezte a nukleáris fegyverek telepítését a világűrbe.

Készült az AP és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG