Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Működni látszik a kirgiz‒tádzsik határkonfliktusnak véget vető tűzszünet


Kigyulladt épület a határ menti térségben
Kigyulladt épület a határ menti térségben

Egyelőre tiszteletben tartja Kirgizisztán és Tádzsikisztán az utóbbi napokban közöttük kirobbant fegyveres határkonfliktust lezárni hivatott tűzszüneti megállapodást.

Szerda este tört ki fegyveres konfliktus a két közép-ázsiai ország biztonsági erői között az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd és a dél-kirgizisztáni Batken tartomány közötti határ mentén egy víztározó miatt, amelyet mindkét fél magának követel.

Kirgiz részről tizenhárom halálos áldozatot jelentettek, köztük egy 12 éves lányt, valamint 134 sebesültet. A hatóságok arról számoltak be, hogy mintegy 13 500 embernek kellett elhagynia az otthonát, ketten pedig eltűntek.

A zárkózottabb, tekintélyelvűbb országnak számító Tádzsikisztán nem közölt ilyen részletes adatokat, a hivatalos tájékoztatás szerint kilenc állampolgár sebesült meg. A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) helyi szolgálata azonban úgy tudja, hogy legalább nyolc tádzsik állampolgár, köztük négy katona életét vesztette, s több tucatnyian megsebesültek.

Diplomáciai megoldás

Helyi lakosok a vitatott hovatartozású területen kövekkel kezdték el egymást dobálni szerdán, majd a helyzet gyorsan eszkalálódott és tűzharc robbant ki a biztonsági erők között.

A két ország külügyminisztere csütörtök este tűzszünetet jelentett be, illetve azt, hogy visszavonják a határra vezényelt erőket, és diplomáciai megoldást keresnek a konfliktusra.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök pénteken üdvözölte a fegyvernyugvást, és reményét fejezte ki, hogy a kirgiz és a tádzsik hatóságok békés úton rendezni tudnak minden vitás kérdést. „Készen állok hozzájárulni a kölcsönösen elfogadható megoldások megtalálásához és a kölcsönös bizalom helyreállításához” – fogalmazott.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 970 kilométer hosszú. A Szovjetunió 1991-es összeomlását követően több tucat határ menti térség hovatartozása vált vita tárgyává.

XS
SM
MD
LG