Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy erőkkel zajlik az orosz offenzíva a Donyec-medencében


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az orosz hadsereg folytatta előrenyomulását a kelet-ukrajnai Bahmut és Avdijivka felé, aminek során a lehető legnagyobb veszteségeket próbálják okozni a védelmi erőknek – közölte az ukrán vezérkar.

A friss tájékoztatás szerint az orosz légierő az ágyúzással és a szárazföldi műveletekkel párhuzamosan katonai létesítményeket bombázott a térségben, a cél feltehetőleg az ukrán csapatok visszaszorítása a frontvonalról.

A brit hírszerzés keddi jelentésében figyelmeztetett, hogy Oroszország gyalogsági aknákat telepített védelmi vonalai megtartása érdekében a Donyec-medencében, amelyek a polgári lakosságra is veszélyt jelentenek.

Mint írták, Moszkva dél-ukrajnai védelmének megerősítésén dolgozik, miközben továbbra is nagy erőkkel próbálja támadni az ellenséges állásokat Donyeck régióban, noha az elmúlt hónapban ott még „a legsikeresebb tengelyen” is csak nagyjából tíz kilométert tudott előrenyomulni, míg a többi ponton ez nem haladta meg a három kilométert.

„Ez az ütem szinte bizonyosan jelentősen lassabb, mint tervezték (…) A folytatódó heves tüzérségi támadások ellenére Oroszország nem volt képes elégséges létszámban hatékony gyalogságot kiállítani a jelentősebb előrenyomulás biztosítása érdekében” – húzták alá.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy sikerrel visszaverte a megszállók felderítő műveletét és offenzíváját több településen Ivano-Darjivka, Bahmut, valamint Zajceve környékén, és az oroszok ennek hatására visszavonultak Avdijivkánál és Krasznohorivkánál.

A szemben álló felek harctéri jelentéseit a gyorsan változó helyzetben meglehetősen nehéz független forrásból megerősíteni.

Rendkívül felerősödtek a nemzetközi aggodalmak a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban az utóbbi napokban, miután előző hétvégén több találat is érte a létesítményt.

Küszöbön álló atomkatasztrófa?

Az ukrajnai reaktorokat működtető Enerhoatom vállalat vezetője hangsúlyozta, hogy fegyvermentes övezetté kellene nyilvánítani az érintett területet az atomkatasztrófa elkerülése érdekében.

Az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb nukleáris erőművének számító létesítményt az oroszok már az invázió elején elfoglalták.

António Guterres ENSZ-főtitkár leszögezte, hogy „öngyilkos dolog bármilyen támadás egy atomerőmű ellen”, illetve rámutatott, hogy mielőbb lehetővé kell tenni ott a nemzetközi szakértők látogatását.

Az inváziós erők által kinevezett helyi vezetés ugyanakkor arról számolt be, hogy a reaktorok normális módon üzemelnek.

"Jelszavunk: szabadság vagy halál" – Kozákok is részt vesznek Zaporizzsja tartomány védelmében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:22 0:00

Újabb dollármilliárdok

Az Egyesült Államok hétfőn újabb egymilliárd dolláros katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára, a tervezett szállítmányban mások mellett tüzérségi fegyverek, lőszerek, egészségügyi szállító járművek is lesznek. Az amerikai kormány a háború kezdete óta már mintegy 9,1 milliárd dollárnyi értékű biztonsági támogatást nyújtott a megtámadott országnak.

Eközben az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) közölte, hogy Washington további 4,5 milliárd dolláros gazdasági támogatásban fogja részesíteni Kijevet, ezzel csaknem megduplázza a február 24. óta nyújtott költségvetési támogatást.

A Világbank bejelentette, hogy ki fogja egészíteni az amerikai felajánlást, így biztosítva a sürgős szükségletek teljesítését, például az egészségügyi ellátás és a nyugdíjfizetés terén.

A Reuters brit hírügynökség emellett beszámolt egy Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői által aláírt dokumentumról, amelyben a felek vállalták egy tíz tengeri mérföldes pufferzóna létesítését a fekete-tengeri ukrán gabonaexport biztosítása érdekében.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG