Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyon lassan megy már az oltási program


Egészészségügyi felszerelést vesznek át a Liszt Ferenc repülőtéren 2020. április 3-án.
Egészészségügyi felszerelést vesznek át a Liszt Ferenc repülőtéren 2020. április 3-án.

Tovább csökken a kórházi ápolásra szorulók száma, ahogy a lélegeztetőgépen lévőké is. Az oltások beadásának üteme közben erősen lelassult, pedig két nap alatt kényelmesen be lehetne oltani már minden maradék érdeklődőt.

A járvány 41 újabb áldozatát jelentette az állami tájékoztatás szerdán. Így a koronavírus-járvány közvetlen áldozatainak száma 29 622 főnél jár Magyarországon. A közvetett áldozatok számáról az állam az orvosoknak sem árul el adatot.

1 373 koronavírusos beteget kell kórházban ápolni, közülük 148 beteg szorul lélegeztetőgép segítségére. Mindkét adat további csökkenést jelent az előző napokhoz képest.

Jelentős lassulás

Kicsit kevesebb, 14 ezer újabb beoltottról számoltak be szerdára. A megelőző napokban ismét feltűnően lelassult az emberek beoltása, pünkösdhétfőn például nagyjából háromezer ember oltását sikerült megszervezni.

Magyarországon az állam az oltási ütem sebességét hivatalosan rendre az elérhető vakcinák számával próbálta indokolni. Miközben március óta bőven rendelkezésre álltak oltások, az oltási sebesség nem tudott lépést tartani készletekkel, és a mostani lelassulást sem indokolhatja vakcinahiány.

Összesen 5 millió 40 ezer kapott eddig legalább egy oltást az országban. Így a hazai felnőtt lakosság 58 százaléka kapott már valamilyen vakcinát. Az uniós átlag egyébként 40 százalék körül van, Bulgária, Lettország vagy Románia jelentős lemaradásával együtt is.

Az elmúlt napokban az állam változtatott, és nem árulta el az oltásra regisztráltak számát. De szerdán váratatlanul ismét hozzátették a hivatalos tájékoztatáshoz, és 5 millió 180 ezer regisztráltat közöltek. Ez azt jelenti, hogy ha sikerülne olyan tempóban oltani az embereket, mint a jobb márciusi napokban, akkor két nap alatt be lehetne oltani az összes maradék érdeklődőt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG