Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Durván pörög fel a járvány, harminc új áldozat egy nap alatt


Neumann-Mészáros Melinda háziorvos székesfehérvári rendelőjében olt be egy embert 2021. március 17-én
Neumann-Mészáros Melinda háziorvos székesfehérvári rendelőjében olt be egy embert 2021. március 17-én

Nagyot ugrott az azonosított új fertőzöttek száma, miközben folyamatosan egyre többen kerülnek kórházba is a betegség súlyos tüneteivel. A vírus szövődményeiben elhunyt újabb harminc beteg. Az állam viszont még maszkot sem akar előírni tervezett tömegrendezvényeihez.

A járvány újabb harminc közvetlen áldozatát jelentette az állam szerdán. Összesített számuk 30 448 főnél jár. Mellettük 1668 új fertőzöttet azonosított az állami egészségügy előző nap, ez nagyjából a duplája a kedd reggel bejelentett értéknek. Az egyszeri kiugró értékeket okozhatja adminisztrációs probléma is, a többnapi átlagok jellemzően pontosabb képet adnak majd a valós folyamatokról.

Visszajött a szokatlan kiemelés
Az állami kommunikáció visszatért ahhoz a korábban már elhagyott állandó jelzőhöz, hogy „többségében idős, krónikus betegek” haltak bele épp a járványba. Más európai országokban jellemzően nem használ az állam ilyen kiemelést a járványban elhunytakra. Azért is szokatlan ez, mert az állam minden állampolgáráért ugyanúgy felelős, attól függetlenül, milyen idős vagy van-e krónikus betegsége.


1058 koronavírusos fertőzött szorul kórházi ápolásra, közülük 145 beteg állapota annyira súlyos, hogy lélegeztetőgéppel tartják életben. Ezek az értékek lényegében folyamatosan emelkedtek az elmúlt hónapokban.

Az oltási program eközben kitartóan maradt az utóbbi hónapok lassú tempójánál. Ezúttal is durván 2,5 ezer első oltás beadását sikerült megszervezni. Így összesen 5 millió 929 ezer ember kapott legalább egy oltást Magyarországon, ami messze az uniós átlag alatti teljesítmény már.

Legalább fél éve biztosan nem az oltások vagy a regisztráltak hiánya okozza ezt a tempót az állami közlések alapján. Az állam egyébként hónapok óta nem teszi közzé a regisztráltak számát. Azt lehet tudni, hogy nyár közepén még a beadott új oltások száma nagyjából hetente tízezerrel magasabb volt az új regisztrálók számánál. Augusztus elején pedig még nagyjából 330-350 ezer regisztrált várhatott első oltására.

Most szeretne a kormány nagy tömegeket maszk nélkül

Hiába súlyosbodik a járvány és emelkedik a kórházba kerülők és a közvetlen áldozatok száma, a kormány négyszáznál is több helyszínen készül tömegrendezvényre október 23-án.

A szakemberekkel ellentétben nem érzik szükségét a járványügyi intézkedések szigorításának, nem lesz kötelező maszkhasználat vagy bármilyen távolságtartási előírás az állami rendezvényekre kilátogatóknak.

A kormány bármilyen, ezt megalapozó tény nélkül ugyanis azon a véleményen van, hogy a maszkhasználat, a távolságtartás és egyéb fizikai korlátozás sem hatékony a vírus terjedésének megakadályozásában.

Ezt az elképzelést saját szakértőinek nyílt cáfolatai vagy a Magyar Tudományos Akadémia felszólítása sem tudta megváltoztatni eddig.

A főváros viszont várhatóan el fogja rendelni a kötelező maszkviselést egyes zárt helyeken vagy köztereken, csak a Belügyminisztérium egyelőre nem engedte meg a fővárosi vezetésnek, hogy ilyen szabályt hozzon.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG