Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hétvégén ismét lelassult az oltási ütem


Székesfehérvári háziorvos átveszi az AstraZeneca oltóanyagát a rendelőjében 2021. március 17-én.
Székesfehérvári háziorvos átveszi az AstraZeneca oltóanyagát a rendelőjében 2021. március 17-én.

A hétvége két napján összesen 261 koronavírus miatti halálozást regisztráltak. Folyamatason csökken a járvány miatt kórházban lévők száma, mközben az oltási ütem is lelassult. Emellett a kormány újabb lazításokat léptetett életbe.

Szombaton 161, vasárnap pedig a járvány 101 újabb áldozatát jelentette be az állam. A járvány összes azonosított közvetlen áldozatának száma 28 ezer felé közelít Magyarországon.

Az elmúlt időszak folyamatos csökkenése mellett arról is adott információt az állam, hogy vasárnap 5031 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük 587 beteg életét próbálják lélegeztetőgéppel megmenteni.

Komoly lassulás a "terheléses támadás" után

Pénteken a miniszterelnök bejelentette, hogy aki kér Pfizer vakcinát, az aznap kaphat. Ezért hosszú sorok alakultak ki számos kijelölt oltóhelyen. A regisztrációs portál viszont már a reggeli órákban összeomlott, az operatív törzs ezt "terheléses támadásnak" értékelte.

Az akcióval sikerült viszont egy nap alatt több mint százezer újabb embernek beadni az első oltását. A következő nap azonban lelassult az oltási ütem, 41 ezer újabb embernek sikerült megszervezni az első oltás beadását. Így vasárnapig 4 millió 64 ezer fő kapott legalább egy oltást eddig Magyarországon.

Szombattól így egyébként még többet lehet találkozni másokkal, a kormánydöntés alapján többek közt éjféltől van már csak kijárási korlátozás, és este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek.

Kérni kell majd az EU-s vakcinaútlevelet

Újabb információk jelentek meg az európai vakcinaútlevélről. A népszerű nyári turisztikai célpontokon várhatóan június közepétől működhet a rendszer. Magyarországon viszont jelen állás szerint inkább csak júliustól.

A jogosultaknak külön kell majd igényelnie ezt az okmányt, várhatóan a nemzeti egészségügyi rendszerek fogják mindenhol igazolni, ha valaki megkpata az oltásait, átesett nemrég a betegségen vagy hivatalosan elismert negatív teszteredményt tud felmutatni.

Arról még nincs döntés, hogy az uniós gyógyszerfelügyelet által nem ellenőrzött vakcinákat is elfogadják-e automatikusan ehhez az okmányhoz. Ettől függetlenül az egyes tagországok megoldhatják, hogy elfogadják például a Magyarországon igen, de az unióban máshol nem bevizsgált koronavírus elleni termékeket is. Erről alább bővebben is olvashat. Az állami tájékoztatás szerint ilyen megállapodást már kötöttek is Bahreinnal, Szlovéniával, Szerbiával és Montenegróval.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG