Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnijról tíz napja nincs hír, munkatársa szerint november végén nagyon rosszul érezte magát a bebörtönzött ellenzéki


Balról a második Alekszej Navalnij egy kamerafelvételen, amint újabb bírósági ítéletét hallgatja 2023. augusztus 4-én.
Balról a második Alekszej Navalnij egy kamerafelvételen, amint újabb bírósági ítéletét hallgatja 2023. augusztus 4-én.

Ügyvédje szerint Alekszej Navalnijról tíz napra nem adnak semmilyen információt az orosz hatóságok. Az utolsó hivatalos hír szerint december 11-én ismeretlen helyre szállították a bebörtönzött ellenzéki politikust.

"Tíz napja semmit sem tudunk róla"

- jelezte Vjaszeszlav Gimadi, Alekszej Navalnij ügyvédje a közösségi médiában.

Leírása szerint Navalnijról nem árulja el az orosz büntetés-végrehajtás, hogy hol van, csak azt, hogy nem megnevezett helyre szállították az eddigi börtönéből (IK-6).

Navalnij egy másik munkatársa, Ruszlan Savedinov korábban elmondta, hogy a politikus nagyon rosszul érezte magát november végén, miután ismét magánzárkára ítélték, és jelentősen korlátozták udvari sétáinak időtartamát.

Szovjet szabályok

Navalnij munkatársai szerint Olga Jemeljanova bírónő december 15-én tájékoztatta őket arról, hogy Navalnijt áthelyezik nem megnevezett helyre. Mindezt arra alapozva, hogy a politikus

börtönbüntetése alatt is kapott még egy 19 éves börtönbüntetést.

A vád egyébként "szélsőséges szervezetek létrehozása és finanszírozása" volt.

A büntetés azt is kikötötte, hogy a Navalnijnak egy speciális, legszigorúbb minősítésű büntetés-végrehajtási telepen kell letöltenie a büntetését. Az orosz törvények szerint ilyen helyeken az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott vagy különösen veszélyes, visszaesőnek számító elítélteket tartják fogva.

Az oroszországi elítéltek áthelyezési folyamata az "etap". Ez speciális, rabszállításra tervezett ablaktalan vagonokat ("vagonzak" vagy Sztolipin-vagon) is magában foglal, ahol a raboknak kevés friss levegőhöz jutnak, nincs lehetőségük zuhanyozni, és csak korlátozott férhetnek hozzá a mosdóhoz vagy akár ételhez.

Az átszállítások hetekig vagy hónapokig is eltarthatnak, mivel a vonatok megállnak, és a rabokat addig átmeneti börtönökben helyezik el.

Ezeken a helyeken pedig az elítéltek szinte mindig megaláztatásnak és verésnek vannak kitéve.

Elfordul, hogy az őrök vagy az új rabtársaik meg is ölik őket a folyamat során.

Ezek a szabályok még a szovjet időkből származnak. Emellett azt is előírják, hogy a rabok családját és hozzátartozóit csak azután tájékoztatják az elítélt tartózkodási helyéről, miután az elítélt megérkezett a végső intézménybe, ahova szánták.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG