Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már több mint egy hete nincs semmi hír Alekszej Navalnijról


Rabszállító Alekszej Navalnij moszkvai bírósági tárgyalásának helyszíne mellett 2021. február 2-án
Rabszállító Alekszej Navalnij moszkvai bírósági tárgyalásának helyszíne mellett 2021. február 2-án

Ügyvédei immár nyolc napja nem tudnak kapcsolatba lépni a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetővel, akinek a holléte is ismeretlen.

Kira Jarmis, a Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghangosabb bírálójának számító aktivista sajtótitkára úgy vélekedett, hogy a hatóságok titkolózása azt jelezheti, hogy Alekszej Navalnij veszélyben lehet.

„Jelenleg nem tudjuk, hol van. Azokkal az emberekkel áll szemben, akik megpróbálták megölni (…) A lehető leghamarabb meg kell találnunk” – írta a korábban Twitterként ismert X-en.

Arra kérte mindazokat, akik tudnak valamit az összesen tizenkilenc évi szabadságvesztését töltő férfi hollétéről, hogy értesítsék őt vagy munkatársait.

Ehhez kapcsolódóan: Csaknem egy hete nem lehet elérni oroszországi börtönében Alekszej Navalnijt

Kedden az orosz kormányzathoz köthető Telegram-csatornák egyike arról számolt be, hogy az eltűnése óta több bírósági meghallgatásról is távol maradó politikust az ellene vandalizmus vádjával megindított újabb eljárás keretében Moszkvába szállították át a Vlagyimiri területen lévő büntetőtelepről.

Ezt hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg.

Az ellenzéki vezető december 1-jén közölte, hogy újabb büntetőeljárás indult ellene, most vandalizmus vádjával.

Ügyvédei utoljára december 6-án láthatták Navalnijt, majd december 11-én bejelentették, hogy a férfit ismeretlen helyre szállították át. Eközben egyre erősödnek az egészségügyi állapotával kapcsolatos aggodalmak.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden ismét felszólított Navalnij szabadon bocsátására, és rendkívül aggasztónak minősítette az eltűnését.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az elnöki hivatalnak „nem áll módjában” bármelyik rab sorsát nyomon követni, valamint elfogadhatatlannak nevezte a beavatkozást a helyzetbe.

A külvilágtól való szigorú elszigetelés időben egybeesik a még szabadlábon lévő Navalnij-csapat Putyin-ellenes kampányának december 7-i elindításával. Ekkor jelentette be a moszkvai parlament felsőháza, hogy 2024. március 17-re tűzik ki az elnökválasztás időpontját.

A bebörtönzött politikus támogatói arra szólították fel a 110 millió szavazásra jogosult állampolgárt, hogy – bár a végeredményt minden bizonnyal manipulálni fogják – szavazzanak „bármilyen más jelöltre” a jelenlegi elnökön kívül.

Miután az utóbbi évtizedek során szoros ellenőrzés alá vonta a teljes politikai rendszert, semmi kétség nincs Putyin győzelme felől. Főbb kihívói mára mindannyian halottak, börtönben vannak vagy külföldre menekültek, a független médiát jórészt betiltották.

Ehhez kapcsolódóan: A korábbiaknál is kevésbé átlátható választáson nyert Putyin pártja

Nyár végén újabb tizenkilenc év szabadságvesztést szabtak ki Alekszej Navalnijra. A bíróság szélsőséges közösség létrehozásában és finanszírozásában, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonásában és a nácizmus rehabilitációjában találta bűnösnek.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőségesség vádjával újabb tizenkilenc év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

A politikusnak egy legszigorúbb minősítésű büntetés-végrehajtási telepen kell letöltenie a büntetését. Ilyen helyeken az orosz törvények alapján az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott vagy különösen veszélyes, visszaesőnek számító elítélteket tartják fogva.

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a hatóságoknál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, szélsőséges szervezetnek bélyegezték korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne az aktivista megmérgezéséhez, szakértők szerint azonban ilyen típusú idegméreggel kizárólag állami szereplők rendelkeznek.

Számos nemzetközi jogvédő szervezet politikai fogolynak tartja az ellenzéki politikust. Az Európai Unió és az Egyesült Államok többször is felszólította Oroszországot azonnali szabadon engedésére.

Készült a Baza és az Interfax tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG