Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij egyszemélyes szakszervezetet alapított az orosz büntetőtelepen


Alekszej Navalnij 2020. október 6-án
Alekszej Navalnij 2020. október 6-án

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus és Kreml-kritikus Alekszej Navalnij szakszervezetet alapított azon az orosz büntetőtelepen, ahol jelenleg fogva tartják – írja a Current Time, a Szabad Európa (RFE/RL) orosz nyelvű csatornája.

Navalnij csütörtökön közölte Twitteren, hogy az általa létrehozott szakszervezet neve Promzona (Ipari Zóna). Számos volt szovjet országban Promzona volt a neve a büntetőtelepek azon részeinek, ahol gyárak és üzemek voltak.

Navalnij azt mondta, hogy a szakszervezetet, amelynek jelenleg egyetlen tagja van – ő maga –, az oroszországi börtönökben élő mintegy hatszázezer ember kizsákmányolása miatt hozta létre, hozzátéve, hogy szívesen képviseli az őrök érdekeit is, ha kérik.

„Ha az élet citromot dob nekem börtönbüntetés formájában, akkor limonádét csinálok belőle, hogy legalább valami hasznosat tegyek a társadalom számára” – mondta Navalnij, aki szerint a többi rab jobban aggódott a szakszervezet megalakulása miatt, mint a börtönőrök.

„Minden alkalommal, amikor erről beszélek, a társaim szomorúan mondják: Alekszej, hagyd abba, kérlek. Miattad nem fognak minket kiengedni, rossz vége lesz az egésznek” – mondta Navalnij, ezzel magyarázva, hogy miért egyszemélyes a szakszervezete.

Hozzátette, hogy már elért néhány győzelmet, például a büntetőtelep vezetősége megfelelő székeket biztosított a varrógépeknél ülő raboknak, mert a korábbi székek miatt fájt a hátuk.

Navalnijt tavaly januárban tartóztatták le, amikor visszatért Moszkvába Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Európai laboratóriumok szerint szovjet típusú idegmérget használtak ellene.

Először két és fél év börtönt kapott, mert külföldi gyógykezelése miatt megszegte egy korábbi feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Az eredeti ügyet széles körben koholt, politikai indíttatású eljárásnak tekintik.

Márciusban Navalnijt egy másik ügyben kilenc év börtönbüntetésre ítélték sikkasztás és felségsértés vádjával, amelyet ő és támogatói többször is visszautasítottak.

Júniusban átvitték a Moszkvától keletre lévő vlagyimiri terület Melekovo városának 6. számú büntetőtelepére, miután a moszkvai városi bíróság elutasította a kilencéves börtönbüntetés elleni fellebbezését.

Navalnij képviselői segítségével továbbra is tudja használni a Twittert és más közösségi oldalakat.

XS
SM
MD
LG