Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij új korrupcióellenes alapítványt indít, ismert nyugati közéleti szereplőkkel


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető a Pokrovban lévő IK-2 büntetőtelepről videokapcsolaton keresztül látható a börtönbüntetése elleni fellebbezését tárgyaló bírósági tárgyaláson Moszkvában 2022. május 24-én
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető a Pokrovban lévő IK-2 büntetőtelepről videokapcsolaton keresztül látható a börtönbüntetése elleni fellebbezését tárgyaló bírósági tárgyaláson Moszkvában 2022. május 24-én

A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij a héten nemzetközi korrupcióellenes szervezetet indított, egy évvel azután, hogy az általa létrehozott Orosz Korrupcióellenes Alapítványt (ACF) szélsőségesnek minősítették és betiltották.

Navalnij, aki a Telegramon, kapcsolattartó ügyvédjein keresztül juttatja el üzeneteit a támogatóihoz, közölte, hogy az alapítvány tanácsadó testületében helyet kap Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, Francis Fukuyama politológus, Anne Applebaum Pulitzer-díjas újságíró és történész, valamint Navalnij felesége, Julija Navalnaja.

Navalnij azzal vált ismertté, hogy korábbi alapítványa segítségével népszerű videókban mutatta be magas rangú orosz tisztviselők vagyonát, és Vlagyimir Putyin elnök legnagyobb kritikusává vált.

Az alapítványt betiltó tavalyi bírósági ítélet gyakorlatilag eltiltotta szövetségeseit attól, hogy induljanak a választásokon, és felhatalmazta a hatóságokat, hogy börtönbe zárják az ACF aktivistáit, befagyasszák bankszámláikat, és megakadályozzák, hogy az alapítvány adományokat kapjon támogatóitól.

Navalnij a közösségi médián keresztül azt közölte, hogy az új Nemzetközi Korrupcióellenes Alapítvány teljesen átlátható és érthető lesz, és az első bevétele az Európai Parlament által tavaly neki ítélt, a gondolatszabadságért járó ötvenezer eurós (húszmillió forint) Szaharov-díjból származik.

„Mint mindig, most is számítunk az önök segítségére és támogatására, és ígérjük, hogy keményen fogunk dolgozni” - idézték Navalnijt.

Navalnij 2020. augusztus 20-án lett rosszul egy belföldi repülőjáraton. Kórházba vitték, mérgezésre gyanakodtak. Két nappal később Berlinbe szállították, a szervezetéből egyértelműen kimutatták a Novicsok idegmérget. Felépülése után 2021. január 17-én visszatért Oroszországba, ahol őrizetbe vették a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésével vádolva, egy 2014-es ügye miatt.

Idén további kilenc év börtönbüntetésre ítélték csalásért és bíróság megsértéséért. Navalnij szerint koholt vádak alapján ítélték el, hogy meghiúsítsák politikai ambícióit.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG