Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszok szankciókat vezetnek be Német- és Franciaország ellen


 Alekszej Navalnij Berlinben 2020. szeptemberében.
Alekszej Navalnij Berlinben 2020. szeptemberében.

Az orosz külügy bejelentette, szankciókat vezetnek be német és francia tisztségviselők ellen, mivel szerintük alaptalanul bünteti a két ország Oroszországot a Navalnij-ügyben. Közben Moszkva újabb változattal állt elő, mondván, lehet, hogy Berlinben mérgezték meg az orosz ellenzékit.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Moszkva válaszintézkedéseket fog bejelenteni vezető német és orosz tisztségviselőkkel szemben. A kitiltásháború mögött az áll, hogy augusztusban idegméreggel megmérgezték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust.

Navalnij annyira rosszul lett egy, a szibériai Tomszk városából Moszkvába tartó repülőgépen, hogy annak kényszerleszállást kellett végrehajtania Omszkban. Később a berlini Charite kórházba vitték Navalnijt, ahol az orvosok arra jutotta, hogy idegméreggel mérgezték meg Putyin legismertebb bírálóját.

Több vizsgálat szerint is orosz idegméreg volt Navlanij szervezetében

Múlt hónapban az Európai Unió és az Egyesült Királyság hat vezető orosz tisztségviselő ellen jelentett be számlabefagyasztást és beutazási tilalmat, őket vádolják azzal, hogy felelősek a Navalnij elleni merényletkísérletért. A tisztségviselők mellett szankciókat jelentettek be a felhasznált idegmérget kifejlesztő orosz kutatóintézettel szemben is.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet októberben megerősítette a német, francia és svéd laborok eredményeit, miszerint az ellenzéki politikust egy, a novicsok típusú mérgek közé tartozó idegméreggel támadták meg. A novicsok méregcsaládot a Szovjetunióban fejlesztették ki, és csak nagyon kevés ember számára hozzáférhető.

Novicsok jelenlétét mutatták ki a brit hatóságok is Salisbury városában, 2018-ban, miután kis híján belehalt egy merényletbe Szergej Szkripal orosz kettősügynök és a lánya, Julia.

Orosz külügy: lehet, hogyBerlinben mérgezték meg Navalnijt

„Mivel Németország volt a fő szorgalmazója az Európai Unió Navlanij miatt bevezetett szankcióinak, és mert ezek a szankciók közvetlenül az Orosz Föderáció elnöki hivatalának vezető munkatársait célozzák, a mi szankcióink is ehhez lesznek majd mérve. A döntés megszületett, és hamarosan értesítjük róluk a francia és a német kollégákat” – mondta az orosz külügyminiszter egy külföldi újságírók előtt tartott sajtótájékoztatón, november 12-én.

Lavrov hozzátette, az orosz szankciók a német és a francia államfők irodáinak a munkatársait fogják célozni. Az orosz politikus arra is utalt, hogy Navalnijt talán a berlini kórházban mérgezték meg, vagy a repülőn, amikor Németországba szállították. Ez már egyébként a sokadik változat, amivel előállnak az oroszok Navalnij rosszullétével kapcsolatban, korábban beszéltek már betegségről is, de azt is felvetették, hogy talán a nyugati titkosszolgálatok mérgezték meg a politikust, hogy így tüzeljék fel az orosz ellenzéket. Sőt, valaki azt is bedobta, lehet, hogy pancsolt szeszt ivott az ellenzék vezéralakja.

Alekszej Navalnij, aki továbbra is Németországban lábadozik, Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolja a támadás elrendelésével. A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

Készült a TASZSZ, a Reuters és az Interfax tudósításának a felhasználásával.
XS
SM
MD
LG