Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij kapja idén az Európai Parlament Szaharov-díját


Alekszej Navalnij bírósági meghallgatáson vesz részt Moszkvában 2018. május 15-én
Alekszej Navalnij bírósági meghallgatáson vesz részt Moszkvában 2018. május 15-én

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőnek ítélte oda szerdán az Európai Parlament (EP) a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat.

Az Európai Néppárt (EPP) frakciója számolt be arról először, hogy a képviselő-testület tagjai a negyvenöt éves korrupcióellenes aktivistát választották győztesnek. Rajta kívül döntőbe került még afgán nők egy csoportja, illetve Jeanine Áñez vizsgálati fogságba helyezett korábbi bolíviai ideiglenes elnök.

A Vlagyimir Putyin egyik leghangosabb bírálójának számító Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

Az Európai Unió az ügy miatt szankciókat rendelt el orosz tisztségviselőkkel szemben.

Tavaly a belarusz demokratikus ellenzék nyerte el a kitüntetést, miután tagjai heteken keresztül tömegdemonstrációkon követelték Aljakszandr Lukasenka vezető távozását a szerintük és a Nyugat szerint elcsalt választást követően. Korábban díjazták többek között Nelson Mandela dél-afrikai elnököt, a venezuelai demokratikus ellenzéket és Malála Júszafzai pakisztáni emberi jogi aktivistát.

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus, Andrej Szaharov nevét viselő díjra az uniós parlament frakciói vagy legalább negyven képviselő ajánlhat jelöltet. A kitüntetéshez ötvenezer euró (mintegy 18 millió forint) jutalom jár.

Készült Rikard Jowziak tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG