Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij-mérgezés: így reagált az orosz internet népe


Putyin elnök utolsó online sajtókonferenciáján
Putyin elnök utolsó online sajtókonferenciáján

Harag, humor és megdöbbenés kísérte, hogy Alekszej Navalnij egy egyszerű telefonhívással buktatta le az őt megmérgező egyik FSZB-s ügynököt. December 21., a nap, amikor felrobbant az orosz Facebook.

24 óra alatt már közel 15 millióan nézték meg azt az anyagot, amelyet az orosz ellenzéki aktivista tett közzé. A videóban Navalnij úgy buktatja le az őt megmérgező vegyészt, hogy orosz kormányzati embernek adja ki magát, és sorra hívta az ügynököket.

Közülük Konsztantyin Kudrjavcev, az FSZB vegyi szakértője közel egy órán át részletezte a mérgezéses akciót, azt is elmondta, hogy az ellenzéki politikust úgy akarták megölni, hogy alsónadrágjának belső részét novicsokkal kenték be. Az ügyről részletesebben itt írtunk.

Az „orosz Watergate”

Több kritikus úgy véli, az orosz ügynök leleplezése az 1972-es, amerikai Watergate-botrányt idézi, melynek következtében Nixonnak ’74-ben távoznia kellett. Erre Jevgenyij Feldman, moszkvai fotós világított rá a twitteren.

Gennady Gudkov, orosz politikus már azt írta a Facebookon, hogy „Putyin rezsimje ezzel egy új fázisba lépett, a bűnügyi tudatosságba és erkölcstelenségbe. Oroszországot egy bűnözői csoport irányítja, amely megragadta a hatalmat, és szörnyű bűncselekmények elkövetésére áll készen".

Társadalmi és politikai nyomás

Többen arra is felhívják a figyelmet, hogy a Kreml-kritikus aktivista esete komoly nyomást gyakorol a Putyin-kormányra, amelynek azonnal nyomozást kellene elrendelnie. A kormány korábban azzal hárított, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Navalnij mérgezése esetében idegenkezűség merült volna fel, illetve azt is kifogásolták, hogy az ellenzéki politikust „kimenekítették” Németországba.

„Ez egy komoly ügy, de nagyon nagyot nevettem”- írta Putyin politikai ellenfele, Mihail Hodorkovszkij, aki azt is hozzátette: „Úgy tűnik, csak meg kell indítani azt a büntetőeljárást. Ugye, Vlagyimir Vlagyimirovics?”

Roman Dobrokhotov, az Insider újságírója is vizsgálatot követelt a Facebookon: „Milyen bizonyítékra van még szükséged? Ragaszkodtál ahhoz, hogy személyesen valljanak be mindent. Nézd, most bevallották”.

Volt, aki Navalnij politikai érzékét hangsúlyozta, például Mihail Szvetov aktivista, aki így írt az esetről: „Különösen tiszteletreméltó az a mód, ahogy Alekszej Navalnij nyilvánosságra hozta az esetet. Rohanhatott volna, és Putyin sajtótájékoztatója előtt is közzétehette volna a felvételt, de kivárt, hogy a Kreml belemélyedhessen az ügybe. Ez a valódi politika”.

Volt olyan oldal is, amely azon élcelődött, hogy Navalnij videóját többen látták, mint Putyin várva-várt év végi sajtótájékoztatóját. Az orosz elnök egyébként ezen „berlini beteg”-nek nevezte Navalnijt, és visszautasította, hogy az orosz titkosszolgálatok állnának a mérgezés mögött, szerinte ugyanis „ha mi akartuk volna megölni, Navalnij már nem élne”.

Mindeközben az orosz állami hírügynökség, a TASS a Kreml-barát közvélemény-kutató központra hivatkozva azt írta, az oroszok többsége Putyint nevezte „2020 politikusának”.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG