Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin: ha mi akartuk volna megölni, Navalnij már nem élne


Dimitrij Peskov figyeli Putyin elnök online tartott éves sajtókonferenciáját
Dimitrij Peskov figyeli Putyin elnök online tartott éves sajtókonferenciáját

A szokásos éves sajtótájékoztatóján reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök arra, hogy friss bizonyítékok szerint az orosz titkosszolgálat áll az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus elleni támadás mögött. Putyin szerint az orosz titkosszolgálat sikerrel járt volna, szóval nem ők voltak.

Több millió megtekintésnél jár az a videó, amelyben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megnevezi azokat, akik szerinte augusztusban katonai idegméreggel az életére törtek. A Bellingcat, a CNN, a Spiegel és az Insider orosz oknyomozó portál közös nyomozása is arra jutott, hogy az említett ügynökök három éve követték Navalnijt azt FSZB orosz titkosszolgálat megbízásából. Navalnij a videóban név szerint említi azokat a férfiakat, akik szerinte augusztusban megpróbálták megmérgezni.

Tudom, kik akartak megölni. Tudom, hol élnek. Tudom, hol dolgoznak. Tudom a valódi nevüket. Tudom az álnevüket. Megvan a fényképük

– állítja a felvételen az ellenzéki politikus. Az oknyomozás részletes bizonyítékokat talált arra, hogy az FSZB orosz titkosszolgálat évek óta árnyékként követte Navalnijt, mielőtt megmérgezték. Az utazási adatokból kiderül, hogy a kérdéses férfiak 2017 óta több tucat alkalommal mindig pont oda utaztak, ahová Navlanij is, amikor a politikus az országot járta.

Navalnij: "Tudom, kik akartak megölni"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:47 0:00

Putyin: Miért akarta volna bárki megmérgezni?

Most a szokásos éves sajtótájékoztatóján egy újságíró arról kérdezte Putyint, hogy mit gondol a Bellingcat-féle nyomozásról. „Miért akarta volna bárki megmérgezni? Kit érdekel? Ha tényleg meg akartuk volna, akkor befejezzük a dolgot” – mondta az orosz elnök Navalijról, akit csak a „berlini beteg” néven említett.

Sokan viccesen Voldemortként utalnak Navalnijra orosz ellenzéki körökben, amiért az orosz kormány és az állami média sosem mondja ki a nevét, csak olyan kacifántos körülírásokkal említik, mint a „személy, akinek világos politikai céljai vannak”. (J.K. Rowling népszerű regénysorozatában, a Harry Potterben, tabunak számít kimondani a történet főgonoszának, Voldemortnak a nevét.)

Sokadik változat

Nem ez az első alkalom, hogy egészen meglepő módon védekezik a Kreml a Navalnij-ügyben:

  • Az orosz külföldi hírszerző szolgálat vezetője, Szergej Nariskin, azt mondta, szerinte a nyugati titkosszolgálatok állhatnak a támadás mögött, hogy így adjanak lendületet az orosz ellenzéknek
  • Az orosz belügy szibériai minisztériuma viszont azt nyilatkozta, az is elképzelhető, hogy egyszerűen hasnyálmirigy-gyulladása volt Navalnijnak, azért lett rosszul.
  • Már arra is utalgatott az orosz kormány, hogy Navalnij a szamogon néven ismert házilag pancsolt vodkától lett rosszul.
  • De Putyin változata sem egészen új, már a Szkripal-ügyben is azzal védekeztek, hogy az orosz titkosszolgálat nem hibázna akkorát, hogy életben marad a célpontja.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már egy nappal Putyin sajtótájékoztatója előtt visszautasította a vádat, és azt mondta, hogy a frissen előtárt állítások azt bizonyítják, a nyugatiak "egyáltalán nem képesek normális diplomáciai munkára és nem hajlandók megfelelni a nemzetközi jogi normáknak, ha tények megállapításáról van szó".

Nem elképzelhetetlen, hogy hibáztak

De végül a „ha mi lettünk volna, már nem élne” bombát Putyin dobta le. A felvetés nem tűnik teljesen alaptalannak, hiszen azt gondolná az ember, hogy a világ egyik legveszélyesebb mérgével nehéz mellélőni.

A valóság azonban ennél bonyolultabb, ahogyan mi is bemutattuk, a novicsok típusú mérgek – bizonyíthatóan ilyennel mérgezték meg Navalnijt – több komponensűek, azaz olyan összetevőkből állnak össze, amik önmagukban nem, vagy csak jóval kevésbé veszélyesek, és a bevetés előtt kell az elegyet elkeverni, hogy létrejöjjön a kész méreg. Ennek az az előnye, hogy sokkal nehezebben kimutatható, és biztonságosan szállítható az anyag, viszont cserébe ha hiba csúszik az előkészítésbe, romolhat a hatékonysága.

Német, francia és svéd független laboratóriumok után egyébként a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősítette, hogy Alekszej Navalnijt a novicsok-méregcsaládba tartozó idegméreggel mérgezték meg. A brit hatóságok a novicsok jelenlétét mutatták ki 2018-ban Salisburyben, a Szergej Szkripal elleni merényletkísérlet után is.

A Navlanij-ügy

Alekszej Navalnij, az orosz kormánnyal szemben kritikus politikus, augusztus végén került Oroszországban kórházba, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Nem sokkal ezután Németországba menekítették, felmerült ugyanis a gyanú, hogy az orosz kormány mérgezte meg őt.

A novicsokot még a Szovjetunióban fejlesztették ki, és több olyan korábbi merényletnél is kimutatták a jelenlétét, amelyeket a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat követhetett el. A Kreml kezdettől fogva tagadja, hogy köze lenne Alekszej Navalnij rosszullétéhez.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG